Празник за љубитеље доброг залогаја: У Ердевику одржана 18. Сремска куленијада (ВИДЕО)

0
2267

Заменик председника Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК Драгомир Ј. Карић обишао је у суботу са својим сарадницима 18. Сремску куленијаду у Ердевику, која је и ове године окупила стотине љубитеља најквалитетнијег производа од свињског меса- кулена.

Карић је разговарао са бројним излагачима о начину унапређења производње, али и могућностима пласмана њихових производа на тржиште Евроазијске уније.

Карића и његове сараднике на свом штанду угостили су и овогодишњи апсолутни победници куленијаде, чланови породице Лемаић. Иако свака кућа у Срему љубоморно чува рецепт за спремање најбољег кулена Предраг Лемаић и његов син Младен, кажу да се тајна крије у заокруженом процесу производње.

“Требало је много година да се постигне квалитет. У овом послу смо 40 година, а у последњих шест година налазимо се у самом врху производње кулена и кобасица, о чему сведоче бројне награде на скоро свим такмичењима. Тајна је у заокруженом процесу производње, имамо своју змељу, на којој узгајамо храну којом хранимо стоку”, с поносом истиче Младен Лемаић који је мајсторство производње кулена научио од оца Предрага, а које ће, нада се, пренети и на своје синове.

Предраг Лемаић објашњава да се такмичари сваке године труде да промене нешто у производњи како би кулен био што укуснији, а да на крају увек ситница пресуди победника. Тајна је наћи праву меру у мешавини меса, зачина и тренутка да се прекине димљење. Ипак, нисмо до краја успели да сазнамо тајну умешности која је Лемаиће одвела до победничког трона.

Оно што смо одмах сазнали јесте уз шта кулен најбоље иде.

“Уз прави сремски кулен иде ‘ледно бело вино или шприцер. И ваља га јести самог, односно без хлеба или сира. Тако ћете осетити његов прави укус и мирис”, објашњава наш саговорник док с поносом показује на унука Константина, додајући да је он снага породице Лемаић који ће једног дана наследити деду и оца.

Традиција настављања породичног бизниса, чији су пример Лемаићи, управо је оно што Србији треба, сматра Карић.

“Председник Србије Александар Вучић може да се поноси оваквим људима, јер они својим радом доприносе стварању бољег амбијента у Србији”, истакао је Карић.

Он је додао да је имао част да од овогодишњих шампиона куленијаде на поклон добије овај врхунски произвог од свињиског меса, који ће, каже, пробати уз часицу добре ракије свој покојног брата Сретена Карића.

Драгомир Ј. Карић разговарао је и са осталим српским домаћинима, међу којима су били и прошлогодишњи победник куленијаде Душан Ивошевић, али и Бранислав Јаношевић који се такође може похвалити својим производима од свињског меса.

Карић је истакао да поштује њихов рад и труд и ће учинити све како би њихове идеје за унапређење прозводње заживеле, уверен да ће га у тој идеји подржати и остале колеге посланици.

Перса Мињовић, председник Извршног одбора Главног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК рекла је да ће Покрет радити на томе да помогне малим и средњи произвођачима, пре свега око пласмана њихових прехрамбених производа на Евроазијско тржиште.

“Морамо помоћи малим и средњим пољопривредницима да своје производе представе на прави начин. Чули смо њихове идеје и предлоге и даћемо све од себе како бисмо им помогли да их реализују. Желимо да помогнемо коалиционом партнеру Српској напредној странци у том делу привредног развоја, и како је председник ПСС БК Богољуб Карић рекао економске револуције.”

Под слоганом “У загрљају вина и кулена” ова јединствена манифестација у Срему сваке године окупља све већи број такмичара у производњи кулена у природном и вештачком омотачу, али и гостију из целе Србије који поред квалитетне хране имају прилику да уживају у богатој понуди црвених и белих вина и целодневном културно- уметничком програму.

На више од 100 штандова поред кулена дегустирали су се и сланиница, кобасице, прштута, шунка, чварци, сиреви и пецива и разне ђаконије које су мамиле многобројне посетиоце. Дух српске традиције и богатство наше културе игром и песмом дочарали су и чланови бројних културно-уметничких друштва, чији су наступи испраћени овацијама.

На крају треба подсетити да је производња кулена дуга скоро три века, а прави се од свињског меса прве категорије, соли и црвене домаће паприке.

Након обиласка куленијаде, коју је Драгомир Ј. Карић посетио на позив Данијела Човића, председника ГО ПСС БК Сремска Миторвица и координатора за сремски и мачвански округ , одржан је састанак са председницима Општинских одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ БК сремског и мачванског округа. Састанку су присуствовали и председник Извршног одбора Главног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК Перса Мињовић , председник Надзорног одбора Милош Вучинић, чланови Извршног одбора Злата Лончар и Марко Биљић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име