Поздрављени овацијама: Председнички оркестар Белорусије одржао спектакуларан концерт у Центру „Сава“ (ВИДЕО)

0
2200

Спектакуларни концерт Председничког оркестра Белорусије одржан је у среду у “Сава” центру у оквиру манифестације “Дани Минска у Београду”.

Музиком и плесом белоруски уметници повели су београдску публику на занимљиво путовање кроз историју и прелепа места широм Белорусије и Минска.

Концерт су отворили овогодишњи представници Белорусије на “Евровизији” група „Навибенд”, након чега је уследио прави празник за уши. Поред белоруских песама, публика је уживала у популарним хитовим, а причу су својим феноменалним наступима употпунили чланови белоруског балета, који су испраћени овацијама.

Снажним аплаузом награђена је и песма „Каћуша“ коју Белоруси изводе са посебним осећајем поноса, која у срцима овог народа живи као симбол праве љубави, оданости и херојства.

Инспирисани српском националном музиком и традицијом, белоруски уметници извели су неколико српских песама, „Видовдан“, „Шано душо“, а оно што је посебно дирнуло публику која је певала заједно са њима јесте емотивно извођење традиционалне српке песме „Тамо Далеко“, која се по многима сматра за химну коју пева српски војник када одлази да се бори за своју земљу.

Аплауз који је трајао неколико минута, и повици „браво“ и „још, још“, потврда су да је београдска публика уживала у концерту који је још један доказ немерљивог пријатељства и добре сарадње два братска народа.

Концерту су присуствовали градоначелник Београда Синиша Мали, председник Минског градског комитета Андреј Шорец, представници градских власти, делегације из Белорусије, почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић, Милош Вучинић, Владимир Божовић, Ивана Жигон и други.


Након концерта, у Старом двору одржан је пријем, на којем је, поздрављајући бројне званице, домаћин, градоначелник Београда Синиша Мали поручио да је манифестација „Дани Минска у Београду“ наишла на изванредан одзив и обећао да ће српска и белоруска престоница наставити да сарађују на свим пољима.

„У ова два дана имали смо прилику да упознамо део историје, културе и традиције Белорусије и Минска и на тај начин још више повежемо наша два братска народа. Још увек сам под утиском концерта у Центру „Сава“ и мислим да аплауз који су белоруски уметници добили довољно говори. Београђани су вечерас имали прилику да се кроз музику и плес додатно упознају са Белорусијом и Минском“, истакао је Мали.

Он је додао и да је за привредни форум владало оргомно интересовање, што је само показатељ заинтересованости једне и друге стране за подстицање економске сарадње. Мали је подсетио и да је потписан важан споразум о сарадњи туристичких организација Београда и Минска.

„У размени туриста видимо велики потенцијал. Желимо да што више грађана Белорусије дође и упозна наш град и земљу, али и да велики број Срба оде у нама братску Белорусију“, рекао је Мали и изразио наду да ће односи Србије и Белорусије, као и Београда и Минска, у наредним годинама ићи искључиво узлазним путем.

„Надам се да је делегација Минска осетила бар део гостопримства које смо ми осетили када смо били у посети Минску. Такође, честитам им на успешно организованој манифестацији „Дане Минска у Београду“, али такође и свима у граду Београду који су уложили труд да ова манифестација протекне беспрекорно“, закључио је Мали.

Председник Минског градског комитета Андреј Шорец захвалио је Београду и градоначелнику на позиву и прилици да се организују „Дани Минска у Београду“, додавши да се сви из белоруске делегације у Београду осећају као код куће, и да му је драго што је манифестација наишла на одличан одзив.

„Мислим да смо реализовали све планове, а концерт у Центру „Сава“ и више од 1.000 грађана који певају наше песме је нешто што нећемо заборавити. Потрудили смо се да у Београд доведемо све најбоље што имамо у нашој престоници“, рекао је Шорец.

Никола Никодијевић, председник Скупштине Београда, рекао је да је од успостављања односа са Минском вишеструко повећана робна размена. Он је подсетио да су тролејбуси на улицама Београда белоруске производње, као и да су са гостима разговарали о њиховој модернизацији и повезивању белоруских произвођача аутобуса и електробуса са “Икарбусом”.

“Тада би се евентуално могао потражити заједнички наступ на трећим тржиштима јер су у питању компаније са богатом традицијом и добрим кадровима, које би могле да производе конкурентна возила за остала тржишта”, нагласио је Никодијевић.

Према његовим речима, сви у граду Београду су изузетно задовољни сарадњом са Белорусијом. Сматрамо, каже Никодијевић, да је наш задатак да отворимо врата привредницима и осталим факторима који учествују у привредном животу.

“У наредним месецима нас очекује још сличних сусрета и повезивања са другим градовима, чак и из Азије и можда Јужне Америке, тако да ћемо наставити путем који даје добре резултате”, закључио је Никодијевић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име