Pozdravljeni ovacijama: Predsednički orkestar Belorusije održao spektakularan koncert u Centru „Sava“ (VIDEO)

0
2000

Spektakularni koncert Predsedničkog orkestra Belorusije održan je u sredu u “Sava” centru u okviru manifestacije “Dani Minska u Beogradu”.

Muzikom i plesom beloruski umetnici poveli su beogradsku publiku na zanimljivo putovanje kroz istoriju i prelepa mesta širom Belorusije i Minska.

Koncert su otvorili ovogodišnji predstavnici Belorusije na “Evroviziji” grupa „Navibend”, nakon čega je usledio pravi praznik za uši. Pored beloruskih pesama, publika je uživala u popularnim hitovim, a priču su svojim fenomenalnim nastupima upotpunili članovi beloruskog baleta, koji su ispraćeni ovacijama.

Snažnim aplauzom nagrađena je i pesma „Kaćuša“ koju Belorusi izvode sa posebnim osećajem ponosa, koja u srcima ovog naroda živi kao simbol prave ljubavi, odanosti i herojstva.

Inspirisani srpskom nacionalnom muzikom i tradicijom, beloruski umetnici izveli su nekoliko srpskih pesama, „Vidovdan“, „Šano dušo“, a ono što je posebno dirnulo publiku koja je pevala zajedno sa njima jeste emotivno izvođenje tradicionalne srpke pesme „Tamo Daleko“, koja se po mnogima smatra za himnu koju peva srpski vojnik kada odlazi da se bori za svoju zemlju.

Aplauz koji je trajao nekoliko minuta, i povici „bravo“ i „još, još“, potvrda su da je beogradska publika uživala u koncertu koji je još jedan dokaz nemerljivog prijateljstva i dobre saradnje dva bratska naroda.

Koncertu su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Minskog gradskog komiteta Andrej Šorec, predstavnici gradskih vlasti, delegacije iz Belorusije, počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić, Miloš Vučinić, Vladimir Božović, Ivana Žigon i drugi.


Nakon koncerta, u Starom dvoru održan je prijem, na kojem je, pozdravljajući brojne zvanice, domaćin, gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio da je manifestacija „Dani Minska u Beogradu“ naišla na izvanredan odziv i obećao da će srpska i beloruska prestonica nastaviti da sarađuju na svim poljima.

„U ova dva dana imali smo priliku da upoznamo deo istorije, kulture i tradicije Belorusije i Minska i na taj način još više povežemo naša dva bratska naroda. Još uvek sam pod utiskom koncerta u Centru „Sava“ i mislim da aplauz koji su beloruski umetnici dobili dovoljno govori. Beograđani su večeras imali priliku da se kroz muziku i ples dodatno upoznaju sa Belorusijom i Minskom“, istakao je Mali.

On je dodao i da je za privredni forum vladalo orgomno interesovanje, što je samo pokazatelj zainteresovanosti jedne i druge strane za podsticanje ekonomske saradnje. Mali je podsetio i da je potpisan važan sporazum o saradnji turističkih organizacija Beograda i Minska.

„U razmeni turista vidimo veliki potencijal. Želimo da što više građana Belorusije dođe i upozna naš grad i zemlju, ali i da veliki broj Srba ode u nama bratsku Belorusiju“, rekao je Mali i izrazio nadu da će odnosi Srbije i Belorusije, kao i Beograda i Minska, u narednim godinama ići isključivo uzlaznim putem.

„Nadam se da je delegacija Minska osetila bar deo gostoprimstva koje smo mi osetili kada smo bili u poseti Minsku. Takođe, čestitam im na uspešno organizovanoj manifestaciji „Dane Minska u Beogradu“, ali takođe i svima u gradu Beogradu koji su uložili trud da ova manifestacija protekne besprekorno“, zaključio je Mali.

Predsednik Minskog gradskog komiteta Andrej Šorec zahvalio je Beogradu i gradonačelniku na pozivu i prilici da se organizuju „Dani Minska u Beogradu“, dodavši da se svi iz beloruske delegacije u Beogradu osećaju kao kod kuće, i da mu je drago što je manifestacija naišla na odličan odziv.

„Mislim da smo realizovali sve planove, a koncert u Centru „Sava“ i više od 1.000 građana koji pevaju naše pesme je nešto što nećemo zaboraviti. Potrudili smo se da u Beograd dovedemo sve najbolje što imamo u našoj prestonici“, rekao je Šorec.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Beograda, rekao je da je od uspostavljanja odnosa sa Minskom višestruko povećana robna razmena. On je podsetio da su trolejbusi na ulicama Beograda beloruske proizvodnje, kao i da su sa gostima razgovarali o njihovoj modernizaciji i povezivanju beloruskih proizvođača autobusa i elektrobusa sa “Ikarbusom”.

“Tada bi se eventualno mogao potražiti zajednički nastup na trećim tržištima jer su u pitanju kompanije sa bogatom tradicijom i dobrim kadrovima, koje bi mogle da proizvode konkurentna vozila za ostala tržišta”, naglasio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, svi u gradu Beogradu su izuzetno zadovoljni saradnjom sa Belorusijom. Smatramo, kaže Nikodijević, da je naš zadatak da otvorimo vrata privrednicima i ostalim faktorima koji učestvuju u privrednom životu.

“U narednim mesecima nas očekuje još sličnih susreta i povezivanja sa drugim gradovima, čak i iz Azije i možda Južne Amerike, tako da ćemo nastaviti putem koji daje dobre rezultate”, zaključio je Nikodijević.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime