Čačanska hladnjača ugostila zvaničnike Srbije, Rusije i Belorusije / Potražnja za kvalitetnim voćem iz Srbije

0
2980

Zvanične pregovore u vezi sa sklapanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijskog saveza, najavili su  u Čačku ambasadori Rusije i Belorusije, ističući da Čačak već ima dobru privrednu saradnju sa obe zemlje posebno kod izvoza voća i povrća, ali i da se ista mora udvostručiti.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, počasni konzul Republike Belorusije, naglasio je da su ovakvi razgovori vetar u leđa Srbiji i Čačku, i da su dokaz da će investicije doći iz svih zemalja članica Evroazijskog saveza.

Ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin je rekao da Moskva i Beograd zajednički rade na unapređenju ekonomske saradnje i dodao:

„Pred nama je uspostavljanje adekvatnih mehanizama kojima bismo potpomogli razvoj privredne saradnje kao i postavljanje konkretnih ciljeva.”

Takođe je naglasio da se privredna saradnja između Srbije i Rusije mora udvostručiti, a da su razgovori sa predstavnicima lokalnih vlasti od velikog značaja.

Ambasador Belorusije Vladimir Čušev, je podsetio da je njegova država ekonomski veoma prisutna u Srbiji.

„Imamo nekoliko pogona za sklapanje beloruske tehnike, a u Kragujevcu se sklapaju autobusi sa motorima na gas koji su evropsko-srpski beloruski proizvod”, rekao je Čušev.

On je naglasio da Belorusija uvozi voće i povrće iz Čačka i da ono odgovara zahtevima njihovog tržišta jer kako kaže „beloruski kupac traži kvalitetne proizvode”. Takođe, pozvao je srpske privrednike da budu aktivniji kako na lokalnom tako i na visokom državnom nivou. Pri tome je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti potpisana tzv.mapa puta, odnosno plan saradnje za narednih nekoliko godina.
Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je istakao da je za Moravički okrug i Čačak kao centar, važno uspostaviti čvrstu saradnju sa jednim od 95 okruga u Ruskoj Federaciji, kao i da saradnju treba ostvariti na svim nivoima.

Inače tokom posete Čačku ambasadori Rusije, Belorusije, narodni poslanik Dragomir J. Karić i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, obišli su i položili vence na zajedničkim grobnicama bezimenih srpskih i ruskih boraca iz Drugog svetskog rata u selima Donja Trepča i Trbušani, a zatim su u selu Miokovci prisustvovali otvaranju moderne hladnjače za voće preduzeća “Super fruit”.

“Zahtevi Rusije kada je u pitanju otkup voća iz naših krajeva su promenjeni, traži se određeni kvalitet koji se dobro plaća. Super fruit zapošljava 24 radnika i ima preko 80 kooperanata, a ceo plasma isključivo se ostvaruje sa Rusijom i Belorusijom.

Sa novom hladnjačom površine 1100 kvadrata očekujemo porast izvoza, posebno jabuka i kajsija.”, rekao je vlasnik firme “Super fruit” Predrag Radovanović.

Ambasador Belorusije Vladimir Čušev je rekao da su Belorusija i Srbija prošle godine ostvarile razmenu od 253 miliona dolara, dodajući da je u poslednjih 6 godina razmena robe uvećana za oko 5 puta.

Porodica Karić i BK grupa više od 30 godina uspešno sarađuju sa Rusijom i zemljama bivšeg SSSr-a. Dragomir J. Karić je naglasio da Evropska unija ima alternativu, a da saradnja sa zemljama Evroazijskog saveza nije uslovljena brojnim novim zakonima i priznavanjem Kosova.

“Uvek postoji alternativa, samo je potrebno raditi. Pored Evropskih integracija veoma je važno sarađivati sa zemljama Azije, Kinom, Indijom, na tržištu do Pacifika i Indijskog okeana. Srpski narod je vredan, radan i uvek smo imali dobru domaćinsku saradnju sa svima, bez obzira na boju kože, veroispovest ili državno uređenje. Ovakve projekte uvek podržava porodica Karić i čvrsto podržavamo napore srpske Vlade i premijera Aleksandra Vučića za oporavak i napredovanje srpske privrede.”, izjavio je narodni poslanik Dragomir J. Karić.

Poseta ambasadora Rusije i Belorusije maloj firmi u Čačku, dokaz je povećanja robne razmene i velikog prijateljstva između naših zemalja, a to je upravo ono za šta se zalaže i bori Vlada R. Srbije i BK grupa.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime