Одржана четврта седница одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику *ВИДЕО/ФОТО

0
2004

У Дому Народне скупштине Републике Србије данас је одржана четврта седница одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику. Тема скупа била је презентација стања у европским интеграцијама Србије из области енергетике.

Седници је присуствовао директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач који је члановима Одбора представио Извештај Енергетске заједнице о напретку Републике Србије у области енергетике.

– Врло сам сретан што сам ту већ четврти пут, ово постаје врло лепа и корисна традиција, корисна за обе стране, Народну скупштину Републике Србије као и посланике који се могу упознати са збивањима на подручју енергетике и напретком Републике Србије.

Копач је образложио процес имплементирања уговора о Енергетској заједници који је Европска унија потписала са осам уговорних страна из региона југоисточне Европе и Црног мора, а који обухвата електричну енергију, гас, животну средину, обновљиву енергију, нафту, енергетску ефикасност, конкуренцију и статистику.

На седници је истакнуто да су главни циљеви уговора привлачење инвестиција у производњи електричне енергије и мреже како би се обезбедило стабилно енергетско снабдевање, као главни елемент за економски развој, успостављање прекограничне трговине енергијом, унапређивање животне средине, јачање сигурности снабдевања и конкуренције на регионалном нивоу.

Директор Секретаријата Енергетске заједнице је навео да поред тога што је Република Србија прва уговорна страна у Енергетској заједници која је пренела Трећи енергетски пакет у своје национално законодавство и једина која је то учинила у року, није раздвојила делатности оператора система у вертикално интегрисаним предузећима Србијагас и Југоросгаз.

Седници је присуствовао и народни посланик Драгомир Ј. Карић који је уверен да ће Србија, упркос високим стандардима и захтевима, пронаћи најбоље решење по питању имплементације енергетских стандарда.

– Господин Јанез, који је члан саветодавног дела Европске Уније, дошао је из Брисела да нам презентује шта би требало да уради наше Министарство енергетике како бисмо се што више и што брже приближили ЕУ.

Народни посланик је приметио незадовољство тиме што до данас нису регулисана питања између компанија Србијагас и Југорусгас и указао да то може довести до санкција различитог типа, на пример, да не добијамо субвенције из европских фондова за енергетику.

Председница Одбора Снежана Б. Петровић навела је да је заједнички интерес Републике Србије и Енергетске заједнице да се кроз заједнички дијалог реше сви проблеми и остваре циљеви и додала да се на наредном министарском састанку који је заказан за 14. октобар, нада добрим партнерским односима и новом напретку који ће олакшати позицију Републике Србије.

Седницом је председавала Снежана Б. Петровић, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора, др Александра Томић, Драгомир Карић, Блажа Кнежевић, Радмило Костић, Зоран Бојанић, Иван Манојловић, Снежана Пауновић, Томислав Љубеновић, Александар Стевановић, Дејан Николић, проф. др Владимир Маринковић, Наташа Михаиловић Вацић, мр Иван Костић, Горица Гајић и Војислав Вујић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име