Održana četvrta sednica odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku *VIDEO/FOTO

0
1976

U Domu Narodne skupštine Republike Srbije danas je održana četvrta sednica odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Tema skupa bila je prezentacija stanja u evropskim integracijama Srbije iz oblasti energetike.

Sednici je prisustvovao direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač koji je članovima Odbora predstavio Izveštaj Energetske zajednice o napretku Republike Srbije u oblasti energetike.

– Vrlo sam sretan što sam tu već četvrti put, ovo postaje vrlo lepa i korisna tradicija, korisna za obe strane, Narodnu skupštinu Republike Srbije kao i poslanike koji se mogu upoznati sa zbivanjima na području energetike i napretkom Republike Srbije.

Kopač je obrazložio proces implementiranja ugovora o Energetskoj zajednici koji je Evropska unija potpisala sa osam ugovornih strana iz regiona jugoistočne Evrope i Crnog mora, a koji obuhvata električnu energiju, gas, životnu sredinu, obnovljivu energiju, naftu, energetsku efikasnost, konkurenciju i statistiku.

Na sednici je istaknuto da su glavni ciljevi ugovora privlačenje investicija u proizvodnji električne energije i mreže kako bi se obezbedilo stabilno energetsko snabdevanje, kao glavni element za ekonomski razvoj, uspostavljanje prekogranične trgovine energijom, unapređivanje životne sredine, jačanje sigurnosti snabdevanja i konkurencije na regionalnom nivou.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice je naveo da pored toga što je Republika Srbija prva ugovorna strana u Energetskoj zajednici koja je prenela Treći energetski paket u svoje nacionalno zakonodavstvo i jedina koja je to učinila u roku, nije razdvojila delatnosti operatora sistema u vertikalno integrisanim preduzećima Srbijagas i Jugorosgaz.

Sednici je prisustvovao i narodni poslanik Dragomir J. Karić koji je uveren da će Srbija, uprkos visokim standardima i zahtevima, pronaći najbolje rešenje po pitanju implementacije energetskih standarda.

– Gospodin Janez, koji je član savetodavnog dela Evropske Unije, došao je iz Brisela da nam prezentuje šta bi trebalo da uradi naše Ministarstvo energetike kako bismo se što više i što brže približili EU.

Narodni poslanik je primetio nezadovoljstvo time što do danas nisu regulisana pitanja između kompanija Srbijagas i Jugorusgas i ukazao da to može dovesti do sankcija različitog tipa, na primer, da ne dobijamo subvencije iz evropskih fondova za energetiku.

Predsednica Odbora Snežana B. Petrović navela je da je zajednički interes Republike Srbije i Energetske zajednice da se kroz zajednički dijalog reše svi problemi i ostvare ciljevi i dodala da se na narednom ministarskom sastanku koji je zakazan za 14. oktobar, nada dobrim partnerskim odnosima i novom napretku koji će olakšati poziciju Republike Srbije.

Sednicom je predsedavala Snežana B. Petrović, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora, dr Aleksandra Tomić, Dragomir Karić, Blaža Knežević, Radmilo Kostić, Zoran Bojanić, Ivan Manojlović, Snežana Paunović, Tomislav Ljubenović, Aleksandar Stevanović, Dejan Nikolić, prof. dr Vladimir Marinković, Nataša Mihailović Vacić, mr Ivan Kostić, Gorica Gajić i Vojislav Vujić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime