Чачанска хладњача угостила званичнике Србије, Русије и Белорусије / Потражња за квалитетним воћем из Србије

0
3005

Званичне преговоре у вези са склапањем споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијског савеза, најавили су  у Чачку амбасадори Русије и Белорусије, истичући да Чачак већ има добру привредну сарадњу са обе земље посебно код извоза воћа и поврћа, али и да се иста мора удвостручити.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, почасни конзул Републике Белорусије, нагласио је да су овакви разговори ветар у леђа Србији и Чачку, и да су доказ да ће инвестиције доћи из свих земаља чланица Евроазијског савеза.

Амбасадор Руске федерације Александар Чепурин је рекао да Москва и Београд заједнички раде на унапређењу економске сарадње и додао:

„Пред нама је успостављање адекватних механизама којима бисмо потпомогли развој привредне сарадње као и постављање конкретних циљева.”

Такође је нагласио да се привредна сарадња између Србије и Русије мора удвостручити, а да су разговори са представницима локалних власти од великог значаја.

Амбасадор Белорусије Владимир Чушев, је подсетио да је његова држава економски веома присутна у Србији.

„Имамо неколико погона за склапање белоруске технике, а у Крагујевцу се склапају аутобуси са моторима на гас који су европско-српски белоруски производ”, рекао је Чушев.

Он је нагласио да Белорусија увози воће и поврће из Чачка и да оно одговара захтевима њиховог тржишта јер како каже „белоруски купац тражи квалитетне производе”. Такође, позвао је српске привреднике да буду активнији како на локалном тако и на високом државном нивоу. При томе је изразио очекивање да ће до краја године бити потписана тзв.мапа пута, односно план сарадње за наредних неколико година.
Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је истакао да је за Моравички округ и Чачак као центар, важно успоставити чврсту сарадњу са једним од 95 округа у Руској Федерацији, као и да сарадњу треба остварити на свим нивоима.

Иначе током посете Чачку амбасадори Русије, Белорусије, народни посланик Драгомир Ј. Карић и Друштво српско-руског пријатељства, обишли су и положили венце на заједничким гробницама безимених српских и руских бораца из Другог светског рата у селима Доња Трепча и Трбушани, а затим су у селу Миоковци присуствовали отварању модерне хладњаче за воће предузећа “Супер фруит”.

“Захтеви Русије када је у питању откуп воћа из наших крајева су промењени, тражи се одређени квалитет који се добро плаћа. Супер фруит запошљава 24 радника и има преко 80 коопераната, а цео пласма искључиво се остварује са Русијом и Белорусијом.

Са новом хладњачом површине 1100 квадрата очекујемо пораст извоза, посебно јабука и кајсија.”, рекао је власник фирме “Супер фруит” Предраг Радовановић.

Амбасадор Белорусије Владимир Чушев је рекао да су Белорусија и Србија прошле године оствариле размену од 253 милиона долара, додајући да је у последњих 6 година размена робе увећана за око 5 пута.

Породица Карић и БК група више од 30 година успешно сарађују са Русијом и земљама бившег СССр-а. Драгомир Ј. Карић је нагласио да Европска унија има алтернативу, а да сарадња са земљама Евроазијског савеза није условљена бројним новим законима и признавањем Косова.

“Увек постоји алтернатива, само је потребно радити. Поред Европских интеграција веома је важно сарађивати са земљама Азије, Кином, Индијом, на тржишту до Пацифика и Индијског океана. Српски народ је вредан, радан и увек смо имали добру домаћинску сарадњу са свима, без обзира на боју коже, вероисповест или државно уређење. Овакве пројекте увек подржава породица Карић и чврсто подржавамо напоре српске Владе и премијера Александра Вучића за опоравак и напредовање српске привреде.”, изјавио је народни посланик Драгомир Ј. Карић.

Посета амбасадора Русије и Белорусије малој фирми у Чачку, доказ је повећања робне размене и великог пријатељства између наших земаља, а то је управо оно за шта се залаже и бори Влада Р. Србије и БК група.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име