„Дани Москве у Београду” искорак ка унапређењу односа два главна града *ВИДЕО/ФОТО

0
2206

Градоначелник Београда Синиша Мали и министар московске владе Сергеј Черјомин у Коларчевој задужбини свечано су отворили манифестацију „Дани Москве у Београду”. Градоначелник је том приликом истакао да је Москва Србији и Београду веома важна јер, како је оценио, она се може сматрати престоним градом словенског света.

– Наше две земље имају богату заједничку историју, велико међусобно поштовање и поверење, а могу рећи и највеће вековно пријатељство. Ова манифестација је искорак ка унапређењу тих односа – истакао је Мали.

Градоначелник је казао и да је манифестација увод у „Дане Београда у Москви” и позвао Београђане и госте главног града да посете неке од богатих програма који су припремљени за ову прилику.

Сергеј Черјомин нагласио је да му је изузетна част што се манифестација одржава у Београду јер су ово први „Дани Москве” уприличени после двадесет година. Он је због тога захвалио градоначелнику Београда и свима који су омогућили њихово одржавање.

– Топлина односа између Београда и Москве није заснована само на економској бази и културним везама него је формирана вековима јер су се Београд и Москва увек подржавали – навео је Черјомин.

Догађају су присуствовали амбасадор Русије у Србији Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Белорусије Владимир Николајевич Чушев, заменик и помоћник градоначелника Андреја Младеновић и Борко Милосављевић, те представници дипломатског кора и Градске управе Града Београда.

Амбасадор Белорусије Владимир Николајевич Чушев подсетио је да је Београд ове године већ имао своје дане у Минску.

-Ми смо ове године у Минску имали дане Београда и био је то широк спектар културних дешавања који се тамо могао видети. Сада нам је као амбасади занимљиво да погледамо како се у Београду представља Москва зато што управо нас следеће године очекују дани Минска у Београду . Веома нам је значајно то Руско искуство- прецизирао је Чушев.

Народни посланик и члан посланичке групе пријатељства Србије са Русијом Драгомир Ј. Карић који је такође присуствовао манифестацији подсетио је да смо се у најгорим временима ослањали на руске пријатеље, а сад је дошло време да заједно славимо културу и историју и надамо се бољој будућности, те да све државе света могу да се угледају на односе које имају Русија и Србија. Карић је истакао још и то да су главни градови препознати као локомотиве развоја народа и држава, а Москва и Београд сада покрећу „брзи воз” управо овом манифестацијом. Ово вече је вече за памћење- закључио је Карић.

Публика је иначе имала прилику да ужива у концерту московског камерног оркестра „Мусица Вива” предвођеног Александром Рудином, а на репертоару су били Моцарт, Глазунов, Глинка и Чајковски.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име