„Dani Moskve u Beogradu” iskorak ka unapređenju odnosa dva glavna grada *VIDEO/FOTO

0
2022

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar moskovske vlade Sergej Čerjomin u Kolarčevoj zadužbini svečano su otvorili manifestaciju „Dani Moskve u Beogradu”. Gradonačelnik je tom prilikom istakao da je Moskva Srbiji i Beogradu veoma važna jer, kako je ocenio, ona se može smatrati prestonim gradom slovenskog sveta.

– Naše dve zemlje imaju bogatu zajedničku istoriju, veliko međusobno poštovanje i poverenje, a mogu reći i najveće vekovno prijateljstvo. Ova manifestacija je iskorak ka unapređenju tih odnosa – istakao je Mali.

Gradonačelnik je kazao i da je manifestacija uvod u „Dane Beograda u Moskvi” i pozvao Beograđane i goste glavnog grada da posete neke od bogatih programa koji su pripremljeni za ovu priliku.

Sergej Čerjomin naglasio je da mu je izuzetna čast što se manifestacija održava u Beogradu jer su ovo prvi „Dani Moskve” upriličeni posle dvadeset godina. On je zbog toga zahvalio gradonačelniku Beograda i svima koji su omogućili njihovo održavanje.

– Toplina odnosa između Beograda i Moskve nije zasnovana samo na ekonomskoj bazi i kulturnim vezama nego je formirana vekovima jer su se Beograd i Moskva uvek podržavali – naveo je Čerjomin.

Događaju su prisustvovali ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin, ambasador Belorusije Vladimir Nikolajevič Čušev, zamenik i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i Borko Milosavljević, te predstavnici diplomatskog kora i Gradske uprave Grada Beograda.

Ambasador Belorusije Vladimir Nikolajevič Čušev podsetio je da je Beograd ove godine već imao svoje dane u Minsku.

-Mi smo ove godine u Minsku imali dane Beograda i bio je to širok spektar kulturnih dešavanja koji se tamo mogao videti. Sada nam je kao ambasadi zanimljivo da pogledamo kako se u Beogradu predstavlja Moskva zato što upravo nas sledeće godine očekuju dani Minska u Beogradu . Veoma nam je značajno to Rusko iskustvo- precizirao je Čušev.

Narodni poslanik i član poslaničke grupe prijateljstva Srbije sa Rusijom Dragomir J. Karić koji je takođe prisustvovao manifestaciji podsetio je da smo se u najgorim vremenima oslanjali na ruske prijatelje, a sad je došlo vreme da zajedno slavimo kulturu i istoriju i nadamo se boljoj budućnosti, te da sve države sveta mogu da se ugledaju na odnose koje imaju Rusija i Srbija. Karić je istakao još i to da su glavni gradovi prepoznati kao lokomotive razvoja naroda i država, a Moskva i Beograd sada pokreću „brzi voz” upravo ovom manifestacijom. Ovo veče je veče za pamćenje- zaključio je Karić.

Publika je inače imala priliku da uživa u koncertu moskovskog kamernog orkestra „Musica Viva” predvođenog Aleksandrom Rudinom, a na repertoaru su bili Mocart, Glazunov, Glinka i Čajkovski.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime