Potpisan Sporazum o saradnji Opštine Palilula i ruskog grada Obninska. Karić posredovao u saradnji

0
2358

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić i gradonačelnik grada Obninska iz Rusije Vladislav Valerevič Šapša potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti kulture, nauke, obrazovanja i privrede.

Grad Obninsk nalazi se u Kaluškoj oblasti u Ruskoj Federaciji i poznat je kao grad nauke i brzog privrednog razvoja, u kome je napravljena prva nuklearna centrala i koji ima najveći onkološki centar u Rusiji poznat širom sveta.

Predsednik Opštine Palilula i gradonačelnik Obninska zahvalili su se Dragomiru Kariću poslaniku Narodne skupštine Republike Srbije koji je posredovao u saradnji od koje se očekuju značajni rezultati. – Ocenjujem kao vrlo dobar današnji dan potpisivanja ovog Sporazuma, to je izuzetno važno za buduće odnose naše dve države – naglasio je Karić.

-Nama je čast što smo ugostili delegaciju iz Rusije, iz Obninska, grada nauke i što je danas sa nama gradonačelnik Vladislav Šapša, što smo razgovarali o projektima koje možemo zajedno da sprovodimo u narednom periodu. Mi smo prošle godine bili u Rusiji i videli neverovatan razvoj u njihovom gradu i neverovatnu energiju koju pokazuju, i koliko znači da to primenimo na našoj opštini i u našem glavnom gradu – rekao je Jovičić i dodao:

– Ovaj sporazum će unaprediti naše odnose i podići na još viši nivo u oblasti kulture, obrazovanja, i ono što je nama možda najbitnije, u oblasti privrede. Danas ćemo imati zajednički sastanak sa našim privrednicima sa Palilule i privrednicima iz Rusije, koji se nalaze u delegaciji sa gradonačelnikom Šapšom. Imaćemo sastanak i u Privrednoj komori Srbije – rekao je Jovičić.

Jovičić je izrazio posebnu zahvalnost gostima koji dolaze iz stranke Jedinstvene Rusije predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina:

-Želim da se zahvalim predstavnicima koji su došli iz Rusije, jer su oni iz stranke Jedinstvene Rusije gospodina Vladimira Putina, koji nam daju nesebičnu podršku i u našim naporima da očuvamo teritorijalni integritet naše zemlje – istakao je Jovičić i dodao da bi veze naših opština i gradova sa gradovima Rusije trebalo da budu u budućnosti još intenzivnije – Ovim putem apelujem na sve predsednike opština u celoj Srbiji da prave kontakte i veze, kako bismo mogli zajedno da se razvijamo još brže i još jače, što je u krajnjoj instanci na dobrobit naše ekonomije i našeg naroda – zaključio je Jovičić.

Gradonačelnik Obninska je zahvalio Jovičiću na gostoprimstvu i na otvorenoj mogućnosti da pored opštine Palilula njegova delegacija poseti i uspostavi saradnju i sa ostalim institucijama u glavnom gradu.

On je istakao kolika je važnost privredne saradnje kroz primer kompanije „Hemofarm“ koja uspešno radi i razvija se u gradu Obninsku, kao i kompanije koje se bave građevinarstvom.

– Privredna nit, biznis je u stvari glavna veza koja će nas još jače objediniti u saradnji. Kad govorimo o biznisu ne možemo zaboraviti ljude koji se bave vrhunskim sportom, koji vole svoju kulturu i istoriju. To je vrlo važan deo našeg života koji je neophodan i koji uvek ide sa nama – rekao je gradonačelnik Šapša i dodao da je danas imao sastanak u Kliničkom centru Srbije povodom saradnje najvećeg ruskog radiološkog centra koji se nalazi u njihovom gradu i našeg Instituta za onkologiju i mogućnostima lečenja srpskih onkoloških pacijenata u tom centru.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime