Potpisan sporazum Etnografskog muzeja u Beogradu i Nacionalnog istorijskog muzeja Belorusije (VIDEO)

0
2131

Etnografski muzej u Beogradu i Nacionalni istorijski muzej Belorusije potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti kulture, muzejske delatnosti i zaštite kulturnog nasleđa.

Ova dva muzeja sarađivaće u oblastima muzejske delatnosti koje obrađuju muzeologiju, istoriju formiranja zbirki, očuvanja, prezentacije i terenskih istraživanja u oblasti etnologije.

„Ovaj sporazum ima jednu svoju specifičnost koja je za srpsku muzeologiju i kulturu jako važna, a to je Etnografski muzej ne nastupa sam. Ovo sada znači da ćemo nastupati u Belorusiji kao i da će Nacionalni muzej Belorusije gostovati ovde i olakšati nam naš nastup u Kazahstanu“, napomenula je direktorka Etnografskog muzeja dr Mirjana Menković.

Menković je rekla i da je Nacionalni istorijski muzej Belorusije iskazao posebnu zainteresovanost za saradnju sa srpskim Muzejom savremene umetnosti.

Ona je podsetila na saradnju koju Etnografski muzej ima sa insitutcijama širom sveta, dodajući da će kolegama iz Belorusije na raspolaganju biti svi kontakti koje je Etnografski muzej ostvario s muzejima u regionu i Evropi.

„Podsetiću da ovih dana zatvaramo veliku izložbu u Nacionalnom muzeju u Nju Delhiju u Indiji, da smo uputili zvaničan poziv za njihovo gostovanje. Prošle godine smo gostovali u muzeju u Azerbejdžanu, a naredne godine očekujemo gostovanje Etnografskog muzeja Jermenije“, dodaje direktorka beogradskog muzeja.

Ona je napomenula da je čak i ambasador Gruzije insistirao povezivanju sa srpskim Etnografskim muzejem.

„Možemo da kažemo da smo sada došli do kontakata u svetu kulture koje nikada ranije ovi prostori nisu imali. Na jedan nesebičan način delimo ih sa našim kolegama i pozivamo da se uključe u jednu izuzetno vrednu, bogatu kulturnu razmenu kakvu do sada niko na prostorima ovog dela Evrope nije ostvario“, potvrdila je Menković.

Direktor Nacionalnog istorijskog muzeja Belorusije Oleg Riškov, istakao je da je potpisivanje sporazuma veoma bitan trenutak za obe zemlje i početak dalje saradnje.

„Uradićemo mnogo za građane Srbije i Belorusije. Naši muzeji će kroz saradnju predstaviti kuluturu, tradiciju i običaje dva naroda, što će doprineti povezivanju građana Srbije i Bolorusije“,rekao je Riškov i dodao da će sledeće godine dva muzeja javnosti moći da predstave zajedničke projekte

Potpisivanju Sporazuma o saradnji pored predstavnika Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja Vojvodine i Ministarstva kulture, prisustvovali su i ambasador Belorusije u Srbiji Valerij Briljov, pomoćnik ministra za kulturu Belorusije Vasil Černik, narodni poslanik i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić.

Karić je pre potpisivanja sporazuma pozdravio prisutne ispred Narodne Skupštine Srbije.

„Danas je veliki praznik za Srbiju, pogotovu kada god nam dođu braća Belorusi, pogotovu ovakvim povodom, kao što je susret Nacionalnih muzeja i potpisivanje sporazuma, koji je od izuzetne važnosti za obe zemlje. Srbija ima sreću da joj je u goste došao Valerije Nataljevič, čovek koji je otvorio prvu ambasadu Nezavisne Republike Belorusije u SFRJ. Valerije voli našu Srbiju i našu Jugoslaviju i bio uz naše građane tokom bombardovanja, čuvajući beogradske mostove“, napomenuo je Karić.

On je podsetio da je i predsednik Republike Belorusije posetio Srbiju u najteže vreme za vreme bombardovanja, i time bio prvi predsednik koji je to uradio, rizikujući svoj život.

Predstavnici Nacionalnog istorijskog muzeja Belorusije poklonili su Etnografskom muzeju dva albuma, u kojima su predstavljeni najvredniji predmeti koji se nalaze i čuvaju u fondovima Nacionalnog istorijskom muzeja Belorusije i muzeja širom Belorusije.

Povodom potpisivanje sporazuma postavljena je izložba „Belorusija i Belorusi“ i „Moderna Belorusija“, kao i prezentacija novih tehnologija primenjenih u Etnografskom muzeju. Putujuća izložba „Moderna Belorusija“, koju je priredio Nacionalni istorijski muzej Belorusije podstaknuta je potrebom da se prikaže trenutna slika beloruske države i predstave dostignuća današnje Belorusije, ističući ključni napredak Belorusa u poslednjih 25 godina.

Glavni ciljevi izložbenog projekta su da prikaže proces formiranja beloruske državnosti krajem 20. veka; da odrazi posebne aspekte ekonomskog i naučnog razvoja Belorusije tokom poslednjih decenija u kontekstu međunarodne saradnje; da upozna međunarodnu zajednicu sa sportskim i kulturnim dostignućima Belorusa; da demonstrira rekreativni potencijal zemlje i da podigne nivo svesti o savremenoj Belorusiji u svetu. Svaki poster živopisno prikazuje ključne događaje i činjenice u različitim oblastima. Priroda Belorusije, istorijsko i kulturno nasleđe i kultura i sport u Belorusiji su posebno prikazani. Industrijska i poljoprivredna dostignuća, svemirski program Belorusije i beloruska IT-industrija ogledaju se i na izložbenom projektu. Nekoliko postera opisuje različite vrste turizma čime Belorusija može privući pažnju stranih posetilaca, pre svega, tu su istorijski, industrijski.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime