Потписан споразум Етнографског музеја у Београду и Националног историјског музеја Белорусије (ВИДЕО)

0
2154

Етнографски музеј у Београду и Национални историјски музеј Белорусије потписали су данас Споразум о сарадњи у области културе, музејске делатности и заштите културног наслеђа.

Ова два музеја сарађиваће у областима музејске делатности које обрађују музеологију, историју формирања збирки, очувања, презентације и теренских истраживања у области етнологије.

„Овај споразум има једну своју специфичност која је за српску музеологију и културу јако важна, а то је Етнографски музеј не наступа сам. Ово сада значи да ћемо наступати у Белорусији као и да ће Национални музеј Белорусије гостовати овде и олакшати нам наш наступ у Казахстану“, напоменула је директорка Етнографског музеја др Мирјана Менковић.

Менковић је рекла и да је Национални историјски музеј Белорусије исказао посебну заинтересованост за сарадњу са српским Музејом савремене уметности.

Она је подсетила на сарадњу коју Етнографски музеј има са инситутцијама широм света, додајући да ће колегама из Белорусије на располагању бити сви контакти које је Етнографски музеј остварио с музејима у региону и Европи.

„Подсетићу да ових дана затварамо велику изложбу у Националном музеју у Њу Делхију у Индији, да смо упутили званичан позив за њихово гостовање. Прошле године смо гостовали у музеју у Азербејџану, а наредне године очекујемо гостовање Етнографског музеја Јерменије“, додаје директорка београдског музеја.

Она је напоменула да је чак и амбасадор Грузије инсистирао повезивању са српским Етнографским музејем.

„Можемо да кажемо да смо сада дошли до контаката у свету културе које никада раније ови простори нису имали. На један несебичан начин делимо их са нашим колегама и позивамо да се укључе у једну изузетно вредну, богату културну размену какву до сада нико на просторима овог дела Европе није остварио“, потврдила је Менковић.

Директор Националног историјског музеја Белорусије Олег Ришков, истакао је да је потписивање споразума веома битан тренутак за обе земље и почетак даље сарадње.

„Урадићемо много за грађане Србије и Белорусије. Наши музеји ће кроз сарадњу представити кулутуру, традицију и обичаје два народа, што ће допринети повезивању грађана Србије и Болорусије“,рекао је Ришков и додао да ће следеће године два музеја јавности моћи да представе заједничке пројекте

Потписивању Споразума о сарадњи поред представника Етнографског музеја у Београду, Музеја Војводине и Министарства културе, присуствовали су и амбасадор Белорусије у Србији Валериј Бриљов, помоћник министра за културу Белорусије Васил Черник, народни посланик и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић.

Карић је пре потписивања споразума поздравио присутне испред Народне Скупштине Србије.

„Данас је велики празник за Србију, поготову када год нам дођу браћа Белоруси, поготову оваквим поводом, као што је сусрет Националних музеја и потписивање споразума, који је од изузетне важности за обе земље. Србија има срећу да јој је у госте дошао Валерије Натаљевич, човек који је отворио прву амбасаду Независне Републике Белорусије у СФРЈ. Валерије воли нашу Србију и нашу Југославију и био уз наше грађане током бомбардовања, чувајући београдске мостове“, напоменуо је Карић.

Он је подсетио да је и председник Републике Белорусије посетио Србију у најтеже време за време бомбардовања, и тиме био први председник који је то урадио, ризикујући свој живот.

Представници Националног историјског музеја Белорусије поклонили су Етнографском музеју два албума, у којима су представљени највреднији предмети који се налазе и чувају у фондовима Националног историјском музеја Белорусије и музеја широм Белорусије.

Поводом потписивање споразума постављена је изложба „Белорусија и Белоруси“ и „Модерна Белорусија“, као и презентација нових технологија примењених у Етнографском музеју. Путујућа изложба „Модерна Белорусија“, коју је приредио Национални историјски музеј Белорусије подстакнута је потребом да се прикаже тренутна слика белоруске државе и представе достигнућа данашње Белорусије, истичући кључни напредак Белоруса у последњих 25 година.

Главни циљеви изложбеног пројекта су да прикаже процес формирања белоруске државности крајем 20. века; да одрази посебне аспекте економског и научног развоја Белорусије током последњих деценија у контексту међународне сарадње; да упозна међународну заједницу са спортским и културним достигнућима Белоруса; да демонстрира рекреативни потенцијал земље и да подигне ниво свести о савременој Белорусији у свету. Сваки постер живописно приказује кључне догађаје и чињенице у различитим областима. Природа Белорусије, историјско и културно наслеђе и култура и спорт у Белорусији су посебно приказани. Индустријска и пољопривредна достигнућа, свемирски програм Белорусије и белоруска ИТ-индустрија огледају се и на изложбеном пројекту. Неколико постера описује различите врсте туризма чиме Белорусија може привући пажњу страних посетилаца, пре свега, ту су историјски, индустријски.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име