POSTUPAK PROTIV KARIĆA BIO JE POLITIČKI PROGON (reagovanje na tekst u listu „DANAS“)

0
2717

Povodom teksta „Sumnjam da će vlast tražiti isporučenje Mirjane Marković“

Dragoljubu Petroviću, glavnom i odgovornom uredniku lista „Danas“

Obraćam vam se kao punomoćnik gospodina Bogoljuba Karića, u vezi sa informacijama datim u tekstu objavljenom dana 3. jula 2018. godine pod naslovom „Sumnjam da će vlast tražiti isporučenje Mirjane Marković“, sa zahtevom da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i Kodeksom novinara Srbije, koji obavezuju na istinitost izveštavanja, zabranu obajvljivanja neosnovanih optužbi, kleveta i glasina i uvažavanje prava druge strane da se i ona čuje, a u interesu istinitog informisanja javnosti, bez naknade, u prvom narednom broju, na istim stranicama, sa istom opremom objavite sledeći odgovor:

„Tomislav Nikolić, kao predsednik Republike Srbije nikada nije dao nikakve „garancije o zastarevanju postupka protiv Bogoljuba Karića“, niti je na bilo koji način uticao na tužilaštvo ili sud da postupaju protivno svom uverenju. Uostalom, postupak koji se vodio pred Tužilaštvom za organizovani kriminal nije zastareo, nego je obustavljen zbog toga što organi gonjenja ni nakon 10 godina potrage po celom svetu, nisu našli dokaze za neosnovanu tvrdnju predstavnika režima Vojislava Koštunice da je u osnivanju prve kompanije mobilne telefonije u ovom delu Evrope, bilo ikakvih nezakonitosti.

Krivični postupak protiv Bogoljuba Karića, služio je kao opravdanje za politički progon i  nerazumno uništavanje svih kompanija porodice Karić u Srbiji, koje su bile prve privatne kompanije iz svojih oblasti. Brutalna demonstracija državne sile oličena u angažovanju do zuba naoružanog odreda specijalnih policijskih snaga da sa fantomkama na licu počupaju kablove i ugase signal najbolje televizije, obišle su svet i izazvle opštu osudu svih novinarskih udruženja, uglednih javnih ličnosti i američkog Stejt Departmenta. Hiljade radnika ostalo je bez posla, a osnivačima kompanija je naneta šteta u visini od tri milijarede evra. Nasilno zatvaranje privatnih kompanija i zloupotreba krivičnog zakonodavstva protiv oštećenih, kako bi se opravdali postupci pojedinaca iz izvršne vlasti, osuđeni su kroz više rezolucija Evropskog parlamenta u kojima je data i obavezujuća preporuka da se zakonodavstvo izmeni, kako se tako nešto više ne bi moglo ponoviti, a da se oštećenima nadoknadi šteta. Naravno, Bogoljub Karić će se prema tom pitanju, kao i uvek u svom životu, odnositi isključivo u najboljem interesu države Srbije.“

punomoćnik Bogoljuba Karića advokat Milorad Panjević

https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/postupak-protiv-bogoljuba-karica-bio-je-politicki-progon/

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime