ПОСТУПАК ПРОТИВ КАРИЋА БИО ЈЕ ПОЛИТИЧКИ ПРОГОН (реаговање на текст у листу „ДАНАС“)

0
2705

Поводом текста „Сумњам да ће власт тражити испоручење Мирјане Марковић“

Драгољубу Петровићу, главном и одговорном уреднику листа „Данас“

Обраћам вам се као пуномоћник господина Богољуба Карића, у вези са информацијама датим у тексту објављеном дана 3. јула 2018. године под насловом „Сумњам да ће власт тражити испоручење Мирјане Марковић“, са захтевом да у складу са Законом о јавном информисању и Кодексом новинара Србије, који обавезују на истинитост извештавања, забрану обајвљивања неоснованих оптужби, клевета и гласина и уважавање права друге стране да се и она чује, а у интересу истинитог информисања јавности, без накнаде, у првом наредном броју, на истим страницама, са истом опремом објавите следећи одговор:

„Томислав Николић, као председник Републике Србије никада није дао никакве „гаранције о застаревању поступка против Богољуба Карића“, нити је на било који начин утицао на тужилаштво или суд да поступају противно свом уверењу. Уосталом, поступак који се водио пред Тужилаштвом за организовани криминал није застарео, него је обустављен због тога што органи гоњења ни након 10 година потраге по целом свету, нису нашли доказе за неосновану тврдњу представника режима Војислава Коштунице да је у оснивању прве компаније мобилне телефоније у овом делу Европе, било икаквих незаконитости.

Кривични поступак против Богољуба Карића, служио је као оправдање за политички прогон и  неразумно уништавање свих компанија породице Карић у Србији, које су биле прве приватне компаније из својих области. Брутална демонстрација државне силе оличена у ангажовању до зуба наоружаног одреда специјалних полицијских снага да са фантомкама на лицу почупају каблове и угасе сигнал најбоље телевизије, обишле су свет и изазвле општу осуду свих новинарских удружења, угледних јавних личности и америчког Стејт Департмента. Хиљаде радника остало је без посла, а оснивачима компанија је нанета штета у висини од три милијареде евра. Насилно затварање приватних компанија и злоупотреба кривичног законодавства против оштећених, како би се оправдали поступци појединаца из извршне власти, осуђени су кроз више резолуција Европског парламента у којима је дата и обавезујућа препорука да се законодавство измени, како се тако нешто више не би могло поновити, а да се оштећенима надокнади штета. Наравно, Богољуб Карић ће се према том питању, као и увек у свом животу, односити искључиво у најбољем интересу државе Србије.“

пуномоћник Богољуба Карића адвокат Милорад Пањевић

https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/postupak-protiv-bogoljuba-karica-bio-je-politicki-progon/

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име