ИНТЕРВЈУ Богољуб Карић: Медијске куће ослободити од ПДВ-а, новинарима бенефицирани стаж

0
2436

Изјава бизнисмена и лидера Покрета СНАГА СРБИЈЕ Богољуба Карића да новинарима треба дати бенефицирани радни стаж изазвала је велику пажњу, не само у новинарским круговима.

Шта је Карића, који је био власник БК телевизије и још неколико штампаних издања и има искуство у медијском бизнису, мотивисало да у јавност изнесе овакав предлог?

– Одавно сматрам да су новинари елита нашег друштва, као људи који се баве најплеменитијим и истовремено најтежим и најопаснијим послом. Још као власник БК телевизије памтим како су млади, талентовани и храбри новинари, уредници, камермани и техничари са огромним ентузијазмом стварали телевизију која се и данас, после 12 година, памти као телевизија отворених очију. Пре неколико дана, на Светски дан слободе медија, одлучио сам да своју стару идеју претворим у стварност. Да новинари поврате статус седме силе и да наставе да буду савест свих нас – истиче Богољуб Карић.

Мислите ли заиста да је ваш предлог реалан? Многима се чини, рекао бих с правом, да су новинари изгубили статус седме силе?

– За то што наши новинари не представљају медијску силу најмање су они криви, већ деценијске политичке силе које владају од педесетих година нису дале могућност да новинари заузму позицију седме силе, не само у бившој Југославији, већ и шире. Као искусан човек, који се више од пет деценија бави бизнисом, и као власник БК телевизије и чувених магазина „Профил“, „Дама“, „Јефимија“, сматрам да постоје и политички и економски услови да српски новинари постану оно што одавно заслужују. Да буду одлично плаћени, заштићени и поштовани!

Регулисањем статуса новинара у друштву баве се медијска удужења, синдикати као и Влада Србије. Тренутно се ради на медијској стратегији?

– Сад је право време за то. Управо зато очекујем да се новинарска удружења и све релевантне институције укључе и консултују, како би заједно припремили закон који може да гарантује бенефицирани радни стаж, редовне плате, ослобађање од ПДВ-а медијских кућа, како би се мој предлог реализовао. Да најмања плата не може да буде испод две просечне плате у Србији! Тако ћемо затворити уста свима који говоре да нема слободе медија у Србији. Бићемо светионик за све државе како треба да се односе према новинарима. Угледни уредници, колумнисти, репортери и истраживачи, по тој скали, треба да буду плаћени као врхунски менаџери у компанијама.

У економском и политичком развоју Србије наши новинари и медијске куће су неопходни за подршку економској револуцији, враћању породичних вредности и патриотизму. Државни циљеви наше политике јесу економско јачање Србије и заузимање првог места у образовању, здравству, култури, спорту. Да бисмо то успели, морамо да будемо економски најјачу у региону. Без подршке утицајних медија то није могуће остварити, јер наше компаније се такмиче на тендерима са корпорацијама из ЕУ и других држава које су 10 пута јаче.

Моја порука свим власницима капитала је: ако су новинари добро плаћени, мозак ће им радити светлосном брзином. Биће ослобођени милион свакодневних брига, од тога како да плате рачуне или шта да купе деци код куће. Новинари који промовишу истинске вредности демократског друштва морају да буду вредновани!

Рудник богатства у нашим медијима

Говорите како постоји слобода медија у Србији. Како вам се чини данашња медијска сцена?

– Ми имамо рудник богатства у нашим медијима. У сфери озбиљне штампе то су „Политика“, „Вечерње новости“, „Блиц“ и „Данас“, као и политички њуз-магазини који су углавном опозиционо оријентисани. Многи су склони да потцењивачки гледају на таблоиде, али треба завирити у такозвану жуту штампу у ЕУ или Америци па видети да „Ало“, „Курир“, „Информер“, „Српски Телеграф“ следе трендове модерних светских таблоида. Слично је и у телевизијској сфери. Јавни сервис РТС и комерцијалне телевизије, попут „Пинка“, „Хепи“ телевизије, ТВ „Прва“ или Н1, такође се труде да прате модерне телевизијске станице у свету

Ово само потрвђује да имамо изузетно способне људе у Србији у свим областима. Погледајте шта је само урадио Жељко Митровић, а од самог оснивања је много пута био под невиђеним политичким притисцима. И поред тога је инвестициони фонд ККР проценио да компанија „Пинк“ вреди пола милијарде евра. Сведоци смо раста и информативних портала, од којих су многи изразито критички према власти, па нисам приметио да неко спречава њихово право на извештавање.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/intervju-bogoljub-karic-medijske-kuce-osloboditi-od-pdv-a-novinarima-beneficirani/fymdpge

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име