Poslanik Karić zajedno sa članovima PGP razgovarao sa ambasadorom Tunisa u Srbiji

0
2352

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Tunisom, na čelu sa predsednikom Dragomirom Karićem, primili su danas ambasadora Tunisa u Srbiji NJ.E. Seifa Alaha Režeba, na njegovu inicijativu.

Centralna tema razgovora bilo je obeležavanje 100 godina od Prvog svetskog rata i komemoracije palim srpskim vojnicima, a koja bi se održala 9. januara, u Tunisu, kada su srpski vojnici prvi put kročili na tunižansko tle. Ambasada Tunisa Komemoraciju će upriličiti u saradnji sa Savezom udruženja potomaka ratnika Srbije u vidu izložbe, na kojoj bi govorili i istoričari obe zemlje, a bio bi održan i okrugli sto. Njegova ekselencija predložila je da se ovaj dan obeleži u Republici Srbiji, po istom principu i zamolio je Poslaničku grupu prijateljstva da uzme učešće u ovom poduhvatu, na isti dan.

Režeba je podelio i priču o pohađanju škole u gradu Bender Burgiba, koja je nekada bila bolnica u kojoj su se lečili ranjeni srpski vojnici za vreme Prvog svetskog rata. Predsednik PGP sa Tunisom Dragomir Karić predložio je da se na školi postavi spomen ploča, za koju bi se on lično pobrinuo, ako škola prihvati takav predlog.

Ambasador Tunisa iskoristio je priliku da obavesti PGP sa Tunisom i o održavanju Ekonomskog foruma 28. i 29. novembra 2018. godine u Tunisu, na kojem će učestvovati državni sekretari u okviru Međuvladine mešovite komisije, i na ovom polju pozvao Poslaničku grupu prijateljstva da svojim vezama privuče srpske privrednike u Tunis.

Dragomir Karić je istakao da će Poslaničkoj grupi prijateljstva biti zadovoljstvo da pomogne obeležavanje Komemoracije, te da će prihvatiti svaku saradnju koja će produbiti veliko prijateljstvo dve zemlje. U svom obraćanju, zajedno sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva zahvalio se Tunisu na podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, a ambasador je potvrdio da Tunis neće promeniti stav po tom pitanju.

Karić je istakao i saradnju koje dve zemlje imaju na mnogim poljima, ali da mesta za jačanje saradnje ima i na poljima, poput potpisivanja konzularne konvencije dve zemlje, potpisivanja sporazuma radio Tunisa i radio Beograda, sporazuma u policijskoj saradnji, potom saradnji priznavanja vozačkih dozvola dve zemlje i drugih praktičnih ugovora.

Ambasadora Tunisa pozdravili su i članovi Poslaničke grupe prijateljstva Jelena Vujičić Obradović, dr Dragana Barišić, Zvonimir Đokić, Milan Knežević, Vera Jovanović i Milija Miletić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime