Посланик Карић заједно са члановима ПГП разговарао са амбасадором Туниса у Србији

0
2367

Чланови Посланичке групе пријатељства са Тунисом, на челу са председником Драгомиром Карићем, примили су данас амбасадора Туниса у Србији Њ.Е. Сеифа Алаха Режеба, на његову иницијативу.

Централна тема разговора било је обележавање 100 година од Првог светског рата и комеморације палим српским војницима, а која би се одржала 9. јануара, у Тунису, када су српски војници први пут крочили на тунижанско тле. Амбасада Туниса Комеморацију ће уприличити у сарадњи са Савезом удружења потомака ратника Србије у виду изложбе, на којој би говорили и историчари обе земље, а био би одржан и округли сто. Његова екселенција предложила је да се овај дан обележи у Републици Србији, по истом принципу и замолио је Посланичку групу пријатељства да узме учешће у овом подухвату, на исти дан.

Режеба је поделио и причу о похађању школе у граду Бендер Бургиба, која је некада била болница у којој су се лечили рањени српски војници за време Првог светског рата. Председник ПГП са Тунисом Драгомир Карић предложио је да се на школи постави спомен плоча, за коју би се он лично побринуо, ако школа прихвати такав предлог.

Амбасадор Туниса искористио је прилику да обавести ПГП са Тунисом и о одржавању Економског форума 28. и 29. новембра 2018. године у Тунису, на којем ће учествовати државни секретари у оквиру Међувладине мешовите комисије, и на овом пољу позвао Посланичку групу пријатељства да својим везама привуче српске привреднике у Тунис.

Драгомир Карић је истакао да ће Посланичкој групи пријатељства бити задовољство да помогне обележавање Комеморације, те да ће прихватити сваку сарадњу која ће продубити велико пријатељство две земље. У свом обраћању, заједно са члановима Посланичке групе пријатељства захвалио се Тунису на подршци територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, а амбасадор је потврдио да Тунис неће променити став по том питању.

Карић је истакао и сарадњу које две земље имају на многим пољима, али да места за јачање сарадње има и на пољима, попут потписивања конзуларне конвенције две земље, потписивања споразума радио Туниса и радио Београда, споразума у полицијској сарадњи, потом сарадњи признавања возачких дозвола две земље и других практичних уговора.

Амбасадора Туниса поздравили су и чланови Посланичке групе пријатељства Јелена Вујичић Обрадовић, др Драгана Баришић, Звонимир Ђокић, Милан Кнежевић, Вера Јовановић и Милија Милетић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име