Poslanik Karić: Unapređenje saradnje Srbije i Rusije i u oblasti inovacija i digitalne tehnologije (VIDEO)

0
2335

Deputati Državne dume posetili danas Skupštinu Srbije.

Članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku sastali su se u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i članovima Komiteta za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo, sa kojima su razgovarali o unapređenju saradnje između radnih tela dvaju parlamenata.

U Skupštini Srbije danas smo imali prilike da ugostimo izuzetan sastav deputata Dume koji su zaduženi za nove tehnologije, inovacije, digitalizaciju i poljoprivredu, kazao je u parlamentu Dragomir J.Karić.

„Došli su i biznismeni medju kojima je Sergej Kazankov vlasnik 15.000 hektara zemljišta koji upošljava 3.500 radnika zatim, Dmitri Valerevič predsednik asocijacije 450.000 malih i srednjih preduzetnika u Rusiji“, rekao je Karić u parlamentu.

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović poželela je dobrodošlicu delegaciji u ime predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i u svoje lično ime i dodala da saradnja srpskog i ruskog parlamenta predstavlja najviši oblik saradnje između Ruske Federacije i Republike Srbije.

Petrović je naglasila da je pored istorijskih veza koje spajaju dva naroda, veoma važno unapređenje odnosa kroz ekonomsku, vojnu saradnju i saradnju u oblasti turizma, te da postoji obostrana želja za njenim konstantnim unapređivanjem.

Govoreći o privrednoj saradnji, Petrović je dodala da se trgovinska razmena kreće uzlaznom putanjom, i da je u proteklih 10 meseci ona iznosila 2 milijarde i 100 miliona dolara, od čega je izvoz Srbije iznosio 800 miliona, dok je izvoz Rusije bio 1,3 milijarde dolara, te je izrazila uverenje da će se izvoz Srbije u narednom periodu značajno uvećati. Takođe, dodala je da postoji prostor i za unapređenje saradnje pre svega u oblasti poljoprivrede, turizma i energetike.

„Potencirao sam tokom susreta tu ekonomsku priču s ciljem da podignemo ekonomsku razmenu Rusije i Srbije na viši nivo, i to neće moći da sruši ni naše pristupanje EU, niti neki zakoni u Evro-azijskoj ekonomskoj uniji,“smatra Dragomir J. Karić.

Šef delegacije Državne dume Rusije i potpredsednik Komiteta za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo Denis Kravčenko izvinio se u ime predsednika Komiteta Sergeja Žigareva zbog odsustva, usled parlamentarnih obaveza i dodao da ruska strana veoma ceni viševekovni odnos dveju država i naroda, saopšteno je iz Skupštine Srbije posle susreta.

Kravčenko je istakao da se Komitet koji predstavlja bavi i inovacijama i digitalizacijom i naglasio da se u tom pogledu saradnja između dve države može značajno unaprediti.

Kravčenko je danas u izjavi kazao da su tokom susreta određeni prioriteti u radu, da će se pre svega delati na povećanju trgovinske razmene dve zemlje, a bilo je reči i o saradnji u oblasti robotike, bezbednosti u korišćenju kriptovaluta i drugo.

Šef ruske delegacije Kravčenko je pomenuo mogućnosti intenzivnije saradnje u oblasti turizma, a Karić je s tim u vezi kazao da Rusi sve više dolaze u Srbiju, ali mi u nedovoljnoj meri koristimo naše banje i naše potencijale u turizmu. Što se tiče digitalnih valuta ruska strana je ponudila pomoć kako bi trgovanje i korišćenje kriptovaluta bilo što bezbednije, rekao je Dragomir J. Karić, član Odbora za privredu.

Takođe, potpredsednik Komiteta Dmitrij Sazonov istakao je da postoji veliki potencijal za unapređenje privredne saradnje, te je predložio susrete između Privrednih komora dveju zemalja. Član Odbora za privredu Dragomir J. Karić složio se tokom susreta da predsednicom da je potrebno značajno povećati trgovinsku razmenu, te da će predložiti, početkom sledeće godine, organizaciju susreta srpskih i ruskih privrednika, zajedno sa delegacijom poslanika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime