Посланик Карић: Унапређење сарадње Србије и Русије и у области иновација и дигиталне технологије (ВИДЕО)

0
2287

Депутати Државне думе посетили данас Скупштину Србије.

Чланови Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику састали су се у Дому Народне скупштине са делегацијом Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и члановима Комитета за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво, са којима су разговарали о унапређењу сарадње између радних тела двају парламената.

У Скупштини Србије данас смо имали прилике да угостимо изузетан састав депутата Думе који су задужени за нове технологије, иновације, дигитализацију и пољопривреду, казао је у парламенту Драгомир Ј.Карић.

„Дошли су и бизнисмени медју којима је Сергеј Казанков власник 15.000 хектара земљишта који упошљава 3.500 радника затим, Дмитри Валеревич председник асоцијације 450.000 малих и средњих предузетника у Русији“, рекао је Карић у парламенту.

Председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић пожелела је добродошлицу делегацији у име председнице Народне скупштине Маје Гојковић и у своје лично име и додала да сарадња српског и руског парламента представља највиши облик сарадње између Руске Федерације и Републике Србије.

Петровић је нагласила да је поред историјских веза које спајају два народа, веома важно унапређење односа кроз економску, војну сарадњу и сарадњу у области туризма, те да постоји обострана жеља за њеним константним унапређивањем.

Говорећи о привредној сарадњи, Петровић је додала да се трговинска размена креће узлазном путањом, и да је у протеклих 10 месеци она износила 2 милијарде и 100 милиона долара, од чега је извоз Србије износио 800 милиона, док је извоз Русије био 1,3 милијарде долара, те је изразила уверење да ће се извоз Србије у наредном периоду значајно увећати. Такође, додала је да постоји простор и за унапређење сарадње пре свега у области пољопривреде, туризма и енергетике.

„Потенцирао сам током сусрета ту економску причу с циљем да подигнемо економску размену Русије и Србије на виши ниво, и то неће моћи да сруши ни наше приступање ЕУ, нити неки закони у Евро-азијској економској унији,“сматра Драгомир Ј. Карић.

Шеф делегације Државне думе Русије и потпредседник Комитета за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Денис Кравченко извинио се у име председника Комитета Сергеја Жигарева због одсуства, услед парламентарних обавеза и додао да руска страна веома цени вишевековни однос двеју држава и народа, саопштено је из Скупштине Србије после сусрета.

Кравченко је истакао да се Комитет који представља бави и иновацијама и дигитализацијом и нагласио да се у том погледу сарадња између две државе може значајно унапредити.

Кравченко је данас у изјави казао да су током сусрета одређени приоритети у раду, да ће се пре свега делати на повећању трговинске размене две земље, а било је речи и о сарадњи у области роботике, безбедности у коришћењу криптовалута и друго.

Шеф руске делегације Кравченко је поменуо могућности интензивније сарадње у области туризма, а Карић је с тим у вези казао да Руси све више долазе у Србију, али ми у недовољној мери користимо наше бање и наше потенцијале у туризму. Што се тиче дигиталних валута руска страна је понудила помоћ како би трговање и коришћење криптовалута било што безбедније, рекао је Драгомир Ј. Карић, члан Одбора за привреду.

Такође, потпредседник Комитета Дмитриј Сазонов истакао је да постоји велики потенцијал за унапређење привредне сарадње, те је предложио сусрете између Привредних комора двеју земаља. Члан Одбора за привреду Драгомир Ј. Карић сложио се током сусрета да председницом да је потребно значајно повећати трговинску размену, те да ће предложити, почетком следеће године, организацију сусрета српских и руских привредника, заједно са делегацијом посланика Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име