Poslanik Karić u Crnoj Gori! Održan sastanak grupa prijateljstva parlamenata

0
2327

Nastavak unapređenja parlamentarnih i sveukupnih odnosa Crne Gore i Republike Srbije

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, na čelu sa potpredsednikom Branimirom Gvozdenovićem, održala je sastanak sa Poslaničkom grupom prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije sa Crnom Gorom, na čelu sa Igorem Bečićem.

Na sastanku su razmatrane konkretne mogućnosti unapređenja saradnje u pravcu povezivanja i razmene kvalitetnih ideja i projekata od obostranog interesa, te je na predlog potpredsednika Skupštine Branimira Gvozdenovića dogovoren rad na protokolu o saradnji dve grupe prijateljstva, kao temeljnog okvira za razvoj parlamentarnih odnosa.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije sa Crnom Gorom Igor Bečić je istakao da je grupa prijateljstva sa Crnom Gorom, kao jedna od najbrojnijih poslaničkih grupa prijateljstva u Parlamentu Srbije, potvrda snažnih veza i prijateljskih odnosa, te da ovaj vid saradnje treba iskoristiti u pravcu konstantnog i redovnog dijaloga na parlamentarnom nivou.

Sagovornici su iskazali nesumnjivu posvećenost razvoju najboljih susedskih odnosa, te zajedničku otvorenost za nastavak dobre dinamike procesa evropskih integracija kao strateškog spoljnopolitičkog cilja obe države. Zajednički je ocenjeno da parlamentarci imaju ogroman potencijal u kreiranju i razvoju bilateralnih odnosa i otvaraju put svim sferama međudržavne saradnje.

Na sastanku je bilo reči o pravcima razvoja Crne Gore i Republike Srbije, te o implementaciji kapitalnih projekata od zajedničkog interesapoput izgradnje autoputa Beograd-Bar, modernizacije željezničke pruge Beograd-Bar, projektima u oblasti energetike kao i potencijalima Luke Bar, u cilju korišćenja punih kapaciteta za ekonomsku saradnju dvije privrede, valorizaciju obostranih turističkih potencijala i unapređenje trgovinske razmene.

Pored ovih, otvorene su i druge teme od značaja za saradnju dve države sa dogovorom da se u narednih nekoliko meseci grupe prijateljstva ponovo sastanu i nastave konstruktivan rad.

Igor Bečić predvodi delegaciju koju čine članovi Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije sa Crnom Gorom: Aleksandar Marković, Jelena Žarić Kovačević, Zvonimir Đokić, Dejan Radenković, Dragomir Karić i Ivan Kostić.

Na sastanku su pored predsednika Grupe prijateljstva, prisustvovali članovi: Andrija Nikolić, Suad Numanović, Bogdan Fatić, Filip Vuković i Radule Novović, kao i poslanici Andrija Mandić i Milan Knežević.

Delegacija boravi u dvodnevnevoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Branimira Gvozdenovića, potpredsednika Skupštine Crne Gore i predsednika Grupe prijateljstva sa Narodnom skupštinom Republike Srbije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime