Poslanik Karić: Srbija mnogo očekuje od saradnje sa Kinom, velika šansa (VIDEO)

0
2189

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom, predvođeni predsednikom PGP prof. dr Žarkom Obradovićem, sastali su se danas sa predsednikom stalnog komiteta 12. svekineskog kongresa Narodne Republike Kine Džangom Deđijangom, koji boravi u trodnevnoj poseti Republici Srbiji.

Učesnici sastanka su zajednički ocenili da je poseta Srbiji veoma uspešna i da će doprineti daljem unapređenju saradnje Srbije i Kine.

Posebno su naglasili značaj Memoranduma o razumevanju između dva parlamenta, koji su potpisali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik stalnog komiteta svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijang, i koji predstavlja čvrst temelj daljem unapređenju međuparlamentarne saradnje.

Predsednik Deđijang je istakao da, i pored geografske udaljenosti, Srbiju i Kinu veže bliska istorija i vezanost dva naroda. Srbija je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u ovom regionu i to je dokaz specijalnih prijateljskih veza koje postoje između dve države, istakao je Deđijang, i naglasio da je ekonomska saradnja u ekspanziji, a da je veoma intenzivna i na kulturnom planu.

Predsednik stalnog komiteta svekineskog narodnog kongresa ukazao je na kompleksnost međunarodne političke i ekonomske situacije i naveo da je u tim okolnostima posebno važno učvršćivanje strateškog partnerstva Srbije i Kine.

Na sastanku su govorili narodni poslanici Veroljub Arsić, Aleksandra Đurović, Miljan Damjanović, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Srđan Nogo, Dragomir J. Karić i Milan Lapčević, koji su se saglasili o važnosti intenzivne bilateralne saradnje između Srbije i Kine.

„Mene vezuju mnoge emocije za Narodnu republiku Kinu, jer je naša kompanija pre 30 godina imala prve kontakte i prve fabrike u Kini i u Jugoslaviji. Tada su se i probali prvi kineski proizvodi. Bio sam jako nesrećan kada je 2000. godine vlast ukinula direktan let do Pekinga, to je bila najisplativija avio linija između dve države. Verujem da ćete vi uticati da što pre imamo liniju Beograd-Peking. Hvala vam što sa nama sarađujete i što podjednako poštujete svoje partnere. Zahvaljujem se predsednicima dveju država, gospodinu Aleksandru Vučiću i predsedniku Džangu Deđijangu za unapređenje odnosa naše dve države. Hvala vam što te našli vreme da posetite našu lepu državu Srbiju i hvala na poverenju“, istakao je na sastanku narodni poslanik i član Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom Dragomir J. Karić.

 

Karić je rekao da veruje da će Kina i Srbija da dogovore realizaciju jednog velikog projekta, kao što je „Veliki kamen“, koji je podigao odnose Kine i Srbije na sasvim drugi nivo.

„Ako bi se to učvrstilo, Srbija bi bila lider, ne samo ovde na zapadnom Balkanu, nego uopšte u jugoistočnoj Evropi. Verujem da su kineski i srpski prijatelji u stanju da doprinesu jednom takvom projektu. Ubeđen sam da će naš predsednik i predsednik Kine dati još veći podstrek saradnji između dve države, kao što su Srbija i Kina. Gospodin Džang oduševljen je time šta se dešava i koliko se radi u Srbiji i okarakterisao je Srbiju kao jednu od najperspektivnijih zemalja za investiranje u ovom delu bivše Jugoslavije“, naglašava narodni poslanik Karić.

Predsednik PGP sa Kinom prof. dr Žarko Obradović istakao je da Srbija ima jako dobru geografsku poziciju, odlične političke odnose, sa pojedinim državama režim slobodne trgovine i da to samo dodatno može unaprediti saradnju sa Kinom.

 

„Kada jedna velika zemlja, kao što je Kina, a imali smo priliku od predsednika Džanka čujemo fascinantne podatke o ekonomskom razvoju Kine, saradnji sa Evropskom unijom i pojednim delovima sveta, želi da ulaže u jednu malu zemlju kao što je Srbija, onda zbog toga možemo biti veoma zadovoljni. Naravno, do toga se ne dolazi slučajno, preduslov su dobri politički odnosi. Zato je presednik Džang više puta pomenuo dobre političke odnose kao osnov za svaku buduću saradnju i to je nemerljiv doprinos koji je dao prethodni predsenik Tomislav Nikolić i tadašnji predsenik vlade Aleksandar Vućić, a sada predsenik države“, kaže Obradović.

Obradović je dodao da ne smemo zaboraviti da se treći samit jugoistične Evrope održao ovde u Beogradu, da su predsednik vlade Kine, predsednik države Kine i predsednik kongresa Kine za tri, četiri godine obišli Srbiju, što se retko dešava u međudržavnim odnosima da tako tri visoka gosta posete jednu zemlju.

„Na nama je da iskoristimo te potencijale. Čini mi se da su mogućnosti ogromne, ali da mi za sada, ne možemo da zadovoljimo neke njihove potrebe kada je reč o fantastično velikom tržištu i velikoj potražnji. Što znači da moramo da se potrudimo i budemo profesionalci na vrhunskom nivou. Potencijali su ogromni, ali koliko ćemo mi iskoristiti, to je nešto što će vreme pokazati. Sudeći po koracima koji su napravljeni u poslednjih pet godina, čini mi se da će Srbija imati i te kakve koristi od te saradnje“, naglašava zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime