Лукашенко: Европа је у епицентру проблема, неопходно је да их што пре реши

0
2467

Европа је у епицентру проблема, а земље би требало да их реше на време, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко на пленарној седници одржаној поводом свечаног отварања 26. годишње седнице Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Минску, известила је агенција Белта.

„Усуђујем се да кажем да је Европа на раскршћу проблема, од којих многи наизглед немају везе с европским континентом. Последице проблема можда и нису повезане са Европом, али случајно смо у њиховом епицентру“, рекао је Лукашенко.

Шеф белоруске државе се позвао на војне сукобе на Блиском истоку, који су генерисали илегалне миграције, тероризам и многе друге проблеме.

„Чак су и недавни избори у Сједињеним Америчким Државама утицали на Европу. Почели су одређени процеси реформисања наших односа са Сједињеним Америчким Државама и америчко-европским односима. Ови процеси нису једноставни. Уверен сам да ће Европљани и Американци победити негативан ефекат ових проблема. Ипак, постоје проблеми“, рекао је председник Лукашенко.

Према његовим речима, историјска истина лежи у чињеници да земље никада нису имале јасније разумевање шта значи недостатак акције.

„Без решавања проблема у Европи, којих има много, а највећи су Транснистрија и Нагорно-Карабах, завршили смо сопственим сукобом у центру Европе – Украјине. Морамо да посветимо најозбиљнију пажњу проблемима“, рекао је белоруски лидер.

Александар Лукашенко је такође скренуо пажњу на проблеме као што су трговина дрогама, трговина људима, загађење ваздуха и климатске промене.

„Ако не успемо да решимо ове проблеме на време, они ће изазвати озбиљније проблеме које ће бити немогуће избећи или ће захтевати огромне количине новца за решавање. Због тога се проблеми морају решавати благовремено“, изјавио је председник Белорусије.

Седници је присуствовала и делегација Србије, коју је предводила Стефана Миладиновић, посланица Социјалистичке партије Србије. Поред ње у делегацији су били и Душица Стојковић, посланица СНС-а, Миланка Карић, посланица ПСС-БК, Мехо Омеровић, посланик СДПС-а и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, Милимир Вујадиновић, посланик СНС-а и Драгомир Ј. Карић, посланик ПСС-БК и почасни конзул Белорусије у Београду.

Карић је белоруском председнику представио српску делегацију, преневши му поздраве од председника Србије Александра Вучића. У кратком разговору с делегацијом Србије, Лукашенко је изразио жељу за што скоријим сусретом с Александром Вучићем.

Лукашенко: Ако ЕУ нестане, биће невоља

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име