Посланик Карић: Србија много очекује од сарадње са Кином, велика шанса (ВИДЕО)

0
2227

Чланови Посланичке групе пријатељства са Кином, предвођени председником ПГП проф. др Жарком Обрадовићем, састали су се данас са председником сталног комитета 12. свекинеског конгреса Народне Републике Кине Џангом Деђијангом, који борави у тродневној посети Републици Србији.

Учесници састанка су заједнички оценили да је посета Србији веома успешна и да ће допринети даљем унапређењу сарадње Србије и Кине.

Посебно су нагласили значај Меморандума о разумевању између два парламента, који су потписали председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник сталног комитета свекинеског народног конгреса Џанг Деђијанг, и који представља чврст темељ даљем унапређењу међупарламентарне сарадње.

Председник Деђијанг је истакао да, и поред географске удаљености, Србију и Кину веже блиска историја и везаност два народа. Србија је први свеобухватни стратешки партнер Кине у овом региону и то је доказ специјалних пријатељских веза које постоје између две државе, истакао је Деђијанг, и нагласио да је економска сарадња у експанзији, а да је веома интензивна и на културном плану.

Председник сталног комитета свекинеског народног конгреса указао је на комплексност међународне политичке и економске ситуације и навео да је у тим околностима посебно важно учвршћивање стратешког партнерства Србије и Кине.

На састанку су говорили народни посланици Верољуб Арсић, Александра Ђуровић, Миљан Дамјановић, проф. др Љубиша Стојмировић, Срђан Ного, Драгомир Ј. Карић и Милан Лапчевић, који су се сагласили о важности интензивне билатералне сарадње између Србије и Кине.

„Мене везују многе емоције за Народну републику Кину, јер је наша компанија пре 30 година имала прве контакте и прве фабрике у Кини и у Југославији. Тада су се и пробали први кинески производи. Био сам јако несрећан када је 2000. године власт укинула директан лет до Пекинга, то је била најисплативија авио линија између две државе. Верујем да ћете ви утицати да што пре имамо линију Београд-Пекинг. Хвала вам што са нама сарађујете и што подједнако поштујете своје партнере. Захваљујем се председницима двеју држава, господину Александру Вучићу и председнику Џангу Деђијангу за унапређење односа наше две државе. Хвала вам што те нашли време да посетите нашу лепу државу Србију и хвала на поверењу“, истакао је на састанку народни посланик и члан Посланичке групе пријатељства са Кином Драгомир Ј. Карић.

 

Карић је рекао да верује да ће Кина и Србија да договоре реализацију једног великог пројекта, као што је „Велики камен“, који је подигао односе Кине и Србије на сасвим други ниво.

„Ако би се то учврстило, Србија би била лидер, не само овде на западном Балкану, него уопште у југоисточној Европи. Верујем да су кинески и српски пријатељи у стању да допринесу једном таквом пројекту. Убеђен сам да ће наш председник и председник Кине дати још већи подстрек сарадњи између две државе, као што су Србија и Кина. Господин Џанг одушевљен је тиме шта се дешава и колико се ради у Србији и окарактерисао је Србију као једну од најперспективнијих земаља за инвестирање у овом делу бивше Југославије“, наглашава народни посланик Карић.

Председник ПГП са Кином проф. др Жарко Обрадовић истакао је да Србија има јако добру географску позицију, одличне политичке односе, са појединим државама режим слободне трговине и да то само додатно може унапредити сарадњу са Кином.

 

„Када једна велика земља, као што је Кина, а имали смо прилику од председника Џанка чујемо фасцинантне податке о економском развоју Кине, сарадњи са Европском унијом и поједним деловима света, жели да улаже у једну малу земљу као што је Србија, онда због тога можемо бити веома задовољни. Наравно, до тога се не долази случајно, предуслов су добри политички односи. Зато је преседник Џанг више пута поменуо добре политичке односе као основ за сваку будућу сарадњу и то је немерљив допринос који је дао претходни предсеник Томислав Николић и тадашњи предсеник владе Александар Вућић, а сада предсеник државе“, каже Обрадовић.

Обрадовић је додао да не смемо заборавити да се трећи самит југоистичне Европе одржао овде у Београду, да су председник владе Кине, председник државе Кине и председник конгреса Кине за три, четири године обишли Србију, што се ретко дешава у међудржавним односима да тако три висока госта посете једну земљу.

„На нама је да искористимо те потенцијале. Чини ми се да су могућности огромне, али да ми за сада, не можемо да задовољимо неке њихове потребе када је реч о фантастично великом тржишту и великој потражњи. Што значи да морамо да се потрудимо и будемо професионалци на врхунском нивоу. Потенцијали су огромни, али колико ћемо ми искористити, то је нешто што ће време показати. Судећи по корацима који су направљени у последњих пет година, чини ми се да ће Србија имати и те какве користи од те сарадње“, наглашава заменик председника Социјалистичке партије Србије Жарко Обрадовић.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име