Полагањем венаца на Гробљу ослободилаца Београда обележен Дан победе

0
2294

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај, обележен је данас полагањем венаца на Гробљу ослободилаца Београда уз највише војне и државне почасти.


Венце су положили Александар Вулин, министар за рад, запошљавање и социјална питања, који је предводио државну делегацију, Синиша Мали, градоначелник Београда, Александар Чепурин, амабасадор Русије у Србији, Владимир Чушев, амбасадор Белорусије у Србији, Елдар Хасанов, амбасадор Азербејџана, Олександр Александрович, амбасадор Украјине, Јержан Жарилкалов, први секретар амбасаде Казахстана у Србији, представници Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а Србије, као и представници дипломатског кора, удружења и грађани. У име Покрета СНАГА СРБИЈЕ БК венце су положили Драгомир Ј. Карић, заменик председника ПСС-БК, народни посланик и почасни конзул Белорусије у Србији, Милош Вучинић, председник Надзорног одбора ПСС-БК и Велибор Стевић, председник Одбора за одбрану и безбедност ПСС-БК.

Вулин је истакао да Србија може да буде поносна на своју прошлост и да зато може да верује да ће имати добру будућност, те да неће никад дозволити да се историја прекраја.

„Оживљавање фашизма у Србији никада неће проћи, да ли је то беатификација Алојзија Степинца, да ли је то враћанхје усташтва, покушај рехабилитације Недића или Љотића, у сваком случају, без обзира, Србија неће дозволити да се фашизам на било ком месту на кугли земаљској врати. Србија је поносна на своје јунаке и зато наша земља има на кога да се ослони и да зато неће дозволити да било ко умањи њену вредности, њену улогу у историји света – коју је заслужила упорном борбом за слободом“, нагласио је министар.

Вулин подвлачи да ова генерација не сме никада својим животом да обрука живот генерација пре нас, генерација које су се избориле за светску слободу, јер, како подсећа, Србија и српски народ увек су били на бољој страни света и увек су били тамо где је слобода.

Министар је овом приликом истакао да је време да читав свет дубоко погне главу пред српским жртвама и да каже једно велико „извини“.

„Вокер је доказ да иза сваког великог злочина стоји велика лаж. Као што је иза великог злочина НАТО бомбардовања Југославије стајала велика лаж, тако сада видимо да све оно што се говорило о Србији, њеној наводној кривици за НАТО агресију, заиста је велика лаж. Вилијам Вокер сада је то доказао онима који нису знали и мислим да је време да чујемо једно велико и искрено извини, од читавог света који је на основу извештаја Вилијама Вокера успео да дође до закључка да Србију треба бомбардовати“, истакао је Вулин.

Реагујући на изјаву Вокера да има пројекат за „уједињење Албанаца у Албанији, на Косову али и у дијаспори“, Вулин је рекао да је Србија доведена на стуб срама, бомбардована зато што је Вилијам Вокер лагао, зато што су они који су му наложили да лаже били довољно моћни да његову лаж претворе у истину и ОЕБС би морао добро да размисли каква је сада његова репутација.

„Време да се чује и једно велико извини и од наших грађана који су веровали и тврдили да је баш тај Вокер човек који говори истину, а да читава Србија лаже“, нагласио је министар Вулин.

Градоначелник Београда Синиша Мали после полагања венаца на гробљу Ослободилаца Београда и уписивања у књигу жалости, истакао је да се данас обележава дан велике победе над злом и мржњом и да Срби треба да буду поносни и уздигнуте главе, што имају прилику да живе у свету који су им у аманет оставили преци.

„Србија се данас на други начин бори за своју слободу, боримо се кроз јаку економију, нове фабрике, нова радна места, нове километре аутопутева, железнице, школе, нове болнице. То је једини начин и да сачувамо успомену на милионе оних који су своје животе дали да ми данас живимо слободно, а такође да нашој деци и нама обезбедимо сигурну будућност“, рекао је Мали.

Деветог маја 1945. капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи и од тада, 9. мај обележава се као Дан победе. Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи 8. маја 1945. потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име