Амбасадору Белорусије уручена плакета града Суботице у знак захвалности за дугогодишњу сарадњу (ВИДЕО)

0
2111


Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев посетио је данас Суботицу где му је уручена плакета у знак захвалности за дугогодишњу сарадњу.

Данашња посета његове екселенције Чушева, десета по реду, била је и опроштајна, јер ускоро одлази са функције амбасадора.

„Завршавам полако мандат амбасадора у братској и пријатељској Србији. Ово је дирљив тренутак за мене. За све ово време успели смо да успоставимо директну сарадњу и партнерске везе у областима трговине, привреде, туризма, спорта, као и хуманитарне и образовне сарадње“, истакао је Чушев.

Амбасадор Белорусије је рекао да постоји велика правна база за сарадњу две земље, споразум о слободној трговини и споразум о укидању виза између две земље, као и да је у протекле две деценије потписано 40 међувладиних, међурегионалних и других споразума.

„Важно је да не сарађују само престонице и владе, већ и други градови и регије и са поносом истичемо да смо побратимили 15 градова из Србије и Белорусије. Суботица и Брест имају потписан споразум о сарадњи и верујем да ће се те наше везе још више ојачати“, додао је Чушев.

Он је рекао да Србија и Белорусија свакодневно раде на унапређењу економске сарадње, користећи за то институције као што су Међувладина мешовита комисија за привредну и трговинску сарадњу, чије је 10. заседање недавно одржано у Београду, као и Међувладина комисија за научно- техничку сарадњу. Амбасадор Белорусије је подсетио и на пакет споразума које су две земље у јануару потписале приликом посете премијера Србије Александра Вучића Минску, међу којима је и споразум о сарадњи у области туризма.

„Ми смо братски народ и Белорусија увек рачуна на Србију као кључног партнера на Балкану. Подржавамо Србију у међународним организацијама по свим питањима, и по питању Косова и Метохије. С друге стране подршка Србије Белорусији никада није изостала“, истакао је амбасадор Белорусије.

Чушев се још једном захвалио на гостопримству граду Суботици, али и Србији, посебно истакавши залагање почасног конзула Белорусије у Србији Драгомира Ј. Карића, као и рад Српско руско белоруског братства „Свети кнез Владимир“ на унапређењу билатералне сарадње.

Драгомир Ј. Карић, почасни конзул Белорусије у Србији, рекао је да му је драго што је имао прилику да на састанку са градским функционерима и амбасадором Белорусије, којем је присуствовао и помоћник представника Белоруске трговинско индустријске коморе у Србији Милош Вучинић, чује да се Суботица економски брзо развија, као и да ће се од 1. до 3. јуна у овом граду одржати Међународни и регионални сајам, на којем ће се сусрети бројни привредници из земље и региона.

„Мој интерес као почасног конзула, народног посланика и грађана Србије јесте да радим максимално на контактима између пословних људи не само из сфере бизниса, већ и културе, спорта, туризма, уметности, књижевности, на релацији Белорусије и Србије. Компанија Карић има велике послове у Белорусији, тамо ради око 2.000 људи из Србије и седам- осам, хиљада младих Белоруса. Трудићу се да ти контакти буду још интезивнији, јер како је рекао амбасадор Чушев, без контакта нема ни уговора“, рекао је Карић.


Он је додао и да рад белоруског амбасадора на унапређењу односа две земље хвале премијер Вучић, председник Николић, као и његова светост патријарх српски Иринеј.

У име Града Суботице домаћин је био Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града, који се испред локалне самоуправе захвалио Чушеву на унаређењу односа између Србије и Белорусије, а пре свега између Суботице и града Бреста са којим Суботица има уговор о разумевању и споразум о сарадњи.

У Скупштини града одржана је и додела награда и диплома учесницима Међународног ликовног конкурса, који је организовао Национални центар за дечију и омладинску уметност министарства образовања Белорусије. Дипломе је победницима конкурса уручио амбасадор Чушев.

Такође, он је на крају посете уручио и признање Миленку Милошевићу председнику Братства „Свети кнез Владимир“ за допринос и развој билатералне сарадње две земље.

Драгомир Ј. Карић приликом боравка у Суботици сусрео се и са председником одбора ПСС-БК у овом граду Драганом Товаришићем са ким је разговао о тренутном стању и плановима за будућност.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име