„Plavi slon” za 110 godina prijateljstva Srbije i Egipta (VIDEO)

0
2564

Mesec egipatske kulture u Srbiji, povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i naše zemlje obeležen je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu predstavom „Plavi slon“ Egipatskog modernog plesnog teatra.

Pre početka predstave u svečanom holu pozorišta prijemom je obeležen i Dan državnosti Egipta kom su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, ličnosti iz političkog i kulturnog života Srbije među kojima Dragomir J. Karić sa članovima porodice i saradnicima.

Prisutne goste dočekivao je njegova ekselencija Amr Fathi Muhamed Aljovejli sa suprugom. Gosti su posluženi laganim domaćim specijaliitetima, tradicionalnim pićima iz Egipta.

Nakon intoniranja himni Srbije i Egipta u izvođenju hora “Barili” iz Požarevca, prisutnima se obratio i ambasador Egipta.

“Govorimo različitim jezicima, ali postoji jedan univerzalni jezik koji razumeju svi dobronamerni ljudi. To je jezik kulture, jezik filma, umetnosti, muzike”, kazao je Aljovejli.

„Srbija i Egipat vezani su istorijskim nitima koje ukidaju osetljive granice domaćina i gosta“, kazao je ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, kultura je najbolje sredstvo i alat za zbližavanje dve zemlje, naroda, društva.

„Mnogi velikani sa srpske i egipatske strane utkali su niti svog znanja, nadahnuća, talenta u te odnose. Nadamo se da će za 18 meseci biti otvoren egipatski muzej u Kairu. To je događaj koji sa nestrpljenjem iščekuje čitav svet“, kazao je Vukosavljević.

„Plavi slon” je baletska predstava bazirana na romanu mladog egipatskog pisca Ahmeda Murada, koji uspešno inspiriše mlade da čitaju knjige. Njegov roman pun je snova i magije. Trupu za modernu igru kairske opere osnovalo je Ministarstvo kulture Egipta 1993. godine. Učestvovali su na mnogim međunarodnim festivalima u evropskim i arapskim zemljama, SAD, Kini i Koreji izvodeći predstave u najprestižnijim pozorištima i operskim kućama.

Manifestacije u okviru egipatskog meseca kulture u Srbiji realizovane su u saradnji sa Narodnom skupštinom, Ministarstvom kulture, Sekretarijatom za kulturu grada Beograda, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, Narodnim pozorištem, Narodnim muzejem i drugim cenjenim partnerima.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime