„Плави слон” за 110 година пријатељства Србије и Египта (ВИДЕО)

0
2588

Месец египатске културе у Србији, поводом 110 година од успостављања дипломатских односа између Египта и наше земље обележен је на великој сцени Народног позоришта у Београду представом „Плави слон“ Египатског модерног плесног театра.

Пре почетка представе у свечаном холу позоришта пријемом је обележен и Дан државности Египта ком су присуствовали представници дипломатског кора, личности из политичког и културног живота Србије међу којима Драгомир Ј. Карић са члановима породице и сарадницима.

Присутне госте дочекивао је његова екселенција Амр Фатхи Мухамед Аљовејли са супругом. Гости су послужени лаганим домаћим специјалиитетима, традиционалним пићима из Египта.

Након интонирања химни Србије и Египта у извођењу хора “Барили” из Пожаревца, присутнима се обратио и амбасадор Египта.

“Говоримо различитим језицима, али постоји један универзални језик који разумеју сви добронамерни људи. То је језик културе, језик филма, уметности, музике”, казао је Аљовејли.

„Србија и Египат везани су историјским нитима које укидају осетљиве границе домаћина и госта“, казао је министар културе и информисања у Влади Србије Владан Вукосављевић.

Према његовим речима, култура је најбоље средство и алат за зближавање две земље, народа, друштва.

„Многи великани са српске и египатске стране уткали су нити свог знања, надахнућа, талента у те односе. Надамо се да ће за 18 месеци бити отворен египатски музеј у Каиру. То је догађај који са нестрпљењем ишчекује читав свет“, казао је Вукосављевић.

„Плави слон” је балетска представа базирана на роману младог египатског писца Ахмеда Мурада, који успешно инспирише младе да читају књиге. Његов роман пун је снова и магије. Трупу за модерну игру каирске опере основало је Министарство културе Египта 1993. године. Учествовали су на многим међународним фестивалима у европским и арапским земљама, САД, Кини и Кореји изводећи представе у најпрестижнијим позориштима и оперским кућама.

Манифестације у оквиру египатског месеца културе у Србији реализоване су у сарадњи са Народном скупштином, Министарством културе, Секретаријатом за културу града Београда, Покрајинским секретаријатом за културу, Народним позориштем, Народним музејем и другим цењеним партнерима.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име