PANJEVIĆ i TASIĆ: Nova šansa za Bogoljuba

0
2077

Karić čeka odgovor na ponudu za pomoć smederevskoj Železari. Spreman da uposli srpske građevince.

Istraga protiv Bogoljuba Karića i ostalih okrivljenih u „slučaju Mobtel“, posle duže vremena, makla se sa mrtve tačke, i to u korist – Karića. Njegovi branioci prvi put od otvaranja istrage mogu da prezentuju dokaze koji će, veruju, pomoći predsedniku „BK grupe“ da dokaže nevinost. Karići apeluju i da se skine oznaka državne tajne sa celog slučaja.

– Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je 9. marta usvojio predloge branilaca okrivljenih i naložio da se ispitaju predloženi svedoci, kao i pribave zapisnici i odluke sa sednica Upravnog odbora JP PTT saobraćaja Srbije, celokupni spisi i odluka arbitraže Privredne komore u Cirihu, i prilozi uz osnovni ugovor između Republike Srbije, JP PTT saobraćaja Srbije, „BK trejda“ i „Holden hurst holding LPD“ iz 2006. – potvrđeno je za „Novosti“ u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Branioca Karića, Milorada Panjevića, ova vest je obradovala, jer je odluka sudije za prethodni postupak doneta upravo po žalbi branilaca. Tužilaštvo, u okviru tužilačke istrage, prethodno je odbilo predlog odbrane.

– Po Zakoniku o krivičnom postupku, tužilac ima pravo da odbije predloge odbrane, ali nam, srećom, taj nakaradni ZKP omogućava i sudsku zaštitu. Zato smo podneli predlog sudiji za prethodni postupak – objašnjava Panjević.

On smatra da optužnica protiv njegovog klijenta ne treba da bude podignuta i da taj postupak treba obustaviti. Veruje da će dokazi, koji će, prvi put posle devet godina, biti izvedeni, pokazati da predsednik „BK grupe“ – nije kriv.

Ako se to desi, moraće da se ukine i poternica za najmlađim od braće Karić. U tom slučaju, on će moći da se vrati u Srbiju i uloži milione, koje je obećao. Za početak u „Tesla grad“, u Beogradu, o čijoj izgradnji na dva miliona kvadrata je već razgovarano sa čelnicima prestonice. Tu je i usmeni Bogoljubov predlog Vladi da preuzme i oporavi Železaru, na koji čeka odgovor. Karići su najavili i izgradnju po 200.000 kvadrata u svakom srpskom okrugu.

– Očekujemo da Bogoljub Karić već sutra bude u Srbiji jer nema razloga da ne može da dođe u svoju zemlju, da u njoj radi i uloži novac. Očekujemo da tužilaštvo donese rešenje da neće biti uhapšen kad se pojavi na aerodromu, ali i da se skine oznaka „državne tajne“ sa slučaja „Mobtela“. Na tom slučaju je i dalje oznaka tajnosti, pa se ne zna ni kako je prodat, ni gde su otišle pare, zbog čega i jeste na listi 24 sporne privatizacije – kaže Jadranka Tasić, portparol porodice.

Ona dodaje da Bogoljub ne traži da bude amnestiran, jer bi to značilo da je kriv, a nije. Terete ga, kako objašnjava, da je „ispumpao“ 60 miliona evra iz svoje firme, u kojoj je imao 51 odsto vlasništva, a potom je drugi suvlasnik, država, od prodaje „Mobtela“ uzela milijardu i 830 miliona.

Vlada Srbije uzela je licencu „Mobtelu“ krajem 2005, jer je kompanija, kako je objašnjeno, državi nanela štetu potpisivanjem ugovora sa firmom „Mobikos“. Sledeće godine specijalni tim MUP Srbije započinje istragu, a okrivljeni su braća Sreten i Bogoljub Karić za zloupotrebu službenog položaja. U septembru 2010. Više tužilaštvo u Beogradu podiže optužnicu protiv dvojice braće i još 13 okrivljenih.

Posle menjanja ZKP i ukidanja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, tužilaštvo povlači optužnicu da je uskladi sa zakonom. Do danas nije ponovo stupila na snagu.

U međuvremenu, osim stranke Pokret snaga Srbije, koji je, posle izbora 2012, ušao u vlast, po rečima Jadranke Tasić, Karići u Srbiji imaju još samo Karić fondaciju.

– Ostalim firmama je nezakonito oduzeta dozvola za rad, zbog čega su pale u stečaj, a njihova imovina se razvlači – kažer advokat Panjević.

U okviru „BK grupe“ Karići imaju 20-30 firmi u svetu.

U pitanju su građevinske firme koje rade u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Turkenistanu i Iraku – kaže Tasić. – Tamo grade „gradove u gradovima“, stambeno-poslovne komplekse od po dva-tri miliona kvadrata, kao što je „Svetionik Minsk“. Po ugledu na njega zamišljen je i „Tesla grad“, kao i slični manji kompleksi u svim okruzima u Srbiji. Biće uposlena kompletna srpska građevinska operativa.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime