ПАЊЕВИЋ и ТАСИЋ: Нова шанса за Богољуба

0
2323

Карић чека одговор на понуду за помоћ смедеревској Железари. Спреман да упосли српске грађевинце.

Истрага против Богољуба Карића и осталих окривљених у „случају Мобтел“, после дуже времена, макла се са мртве тачке, и то у корист – Карића. Његови браниоци први пут од отварања истраге могу да презентују доказе који ће, верују, помоћи председнику „БК групе“ да докаже невиност. Карићи апелују и да се скине ознака државне тајне са целог случаја.

– Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду је 9. марта усвојио предлоге бранилаца окривљених и наложио да се испитају предложени сведоци, као и прибаве записници и одлуке са седница Управног одбора ЈП ПТТ саобраћаја Србије, целокупни списи и одлука арбитраже Привредне коморе у Цириху, и прилози уз основни уговор између Републике Србије, ЈП ПТТ саобраћаја Србије, „БК трејда“ и „Холден хурст холдинг ЛПД“ из 2006. – потврђено је за „Новости“ у Тужилаштву за организовани криминал.

Браниоца Карића, Милорада Пањевића, ова вест је обрадовала, јер је одлука судије за претходни поступак донета управо по жалби бранилаца. Тужилаштво, у оквиру тужилачке истраге, претходно је одбило предлог одбране.

– По Законику о кривичном поступку, тужилац има право да одбије предлоге одбране, али нам, срећом, тај накарадни ЗКП омогућава и судску заштиту. Зато смо поднели предлог судији за претходни поступак – објашњава Пањевић.

Он сматра да оптужница против његовог клијента не треба да буде подигнута и да тај поступак треба обуставити. Верује да ће докази, који ће, први пут после девет година, бити изведени, показати да председник „БК групе“ – није крив.

Ако се то деси, мораће да се укине и потерница за најмлађим од браће Карић. У том случају, он ће моћи да се врати у Србију и уложи милионе, које је обећао. За почетак у „Тесла град“, у Београду, о чијој изградњи на два милиона квадрата је већ разговарано са челницима престонице. Ту је и усмени Богољубов предлог Влади да преузме и опорави Железару, на који чека одговор. Карићи су најавили и изградњу по 200.000 квадрата у сваком српском округу.

– Очекујемо да Богољуб Карић већ сутра буде у Србији јер нема разлога да не може да дође у своју земљу, да у њој ради и уложи новац. Очекујемо да тужилаштво донесе решење да неће бити ухапшен кад се појави на аеродрому, али и да се скине ознака „државне тајне“ са случаја „Мобтела“. На том случају је и даље ознака тајности, па се не зна ни како је продат, ни где су отишле паре, због чега и јесте на листи 24 спорне приватизације – каже Јадранка Тасић, портпарол породице.

Она додаје да Богољуб не тражи да буде амнестиран, јер би то значило да је крив, а није. Терете га, како објашњава, да је „испумпао“ 60 милиона евра из своје фирме, у којој је имао 51 одсто власништва, а потом је други сувласник, држава, од продаје „Мобтела“ узела милијарду и 830 милиона.

Влада Србије узела је лиценцу „Мобтелу“ крајем 2005, јер је компанија, како је објашњено, држави нанела штету потписивањем уговора са фирмом „Мобикос“. Следеће године специјални тим МУП Србије започиње истрагу, а окривљени су браћа Сретен и Богољуб Карић за злоупотребу службеног положаја. У септембру 2010. Више тужилаштво у Београду подиже оптужницу против двојице браће и још 13 окривљених.

После мењања ЗКП и укидања кривичног дела злоупотреба службеног положаја, тужилаштво повлачи оптужницу да је усклади са законом. До данас није поново ступила на снагу.

У међувремену, осим странке Покрет снага Србије, који је, после избора 2012, ушао у власт, по речима Јадранке Тасић, Карићи у Србији имају још само Карић фондацију.

– Осталим фирмама је незаконито одузета дозвола за рад, због чега су пале у стечај, а њихова имовина се развлачи – кажер адвокат Пањевић.

У оквиру „БК групе“ Карићи имају 20-30 фирми у свету.

У питању су грађевинске фирме које раде у Русији, Белорусији, Украјини, Казахстану, Туркенистану и Ираку – каже Тасић. – Тамо граде „градове у градовима“, стамбено-пословне комплексе од по два-три милиона квадрата, као што је „Светионик Минск“. По угледу на њега замишљен је и „Тесла град“, као и слични мањи комплекси у свим окрузима у Србији. Биће упослена комплетна српска грађевинска оператива.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име