Otvorena izložba fotografija „Srpsko vojno groblje u Alžiru – Deli Ibrahim“

0
2244

Povodom obeležavanja, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u Domu Narodne skupštine otvorena je izložba fotografija „Srpsko vojno groblje u Alžiru – Deli Ibrahim“, autora Stevana Labudovića.

Izložbu su otvorili predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ambasador Narodne Demokratske Republike Alžira NJ.E. Abdelhamid Šebšub, a prisutnima se obratio i autor izloženih fotografija Stevan Labudović.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zahvalila je Demokratskoj Narodnoj Republici Alžir, što je u saradnji sa ambasadom Srbije, pomogla da ovo groblje opstane i očuva sećanje na srpske heroje, kao i na važan deo srpske istorije i naglasila da su odnosi dve zemlje uvek bili prijateljski.

„Želim posebno da istaknem da je i gospodin Stevan Labudović dodatna spona koja povezuje dva naroda. Možemo biti ponosni na čoveka koji je i sam učestvovao u alžirskoj revoluciji, drugovao sa velikanima alžirske istorije i pritom kamerom beležio neprocenjivo važne delove istorije Alžira, čuvajući ih od zaborava. Vreme kojeg se prisećamo ovom izložbom bilo je obeleženo velikom hrabrošću i herojstvom naših predaka, koji su imali snage da prođu Golgotu braneći svoj narod i ideju slobode“, navela je predsednica Narodne skupštine.

Ambasador Narodne Demokratske Republike Alžira NJ. E. Abdelhamid Šebšub zahvalio je predsednici Narodne skupštine na mogućnosti da ova izložba bude organizovana baš u Domu Narodne skupštine. On je ocenio da je time Narodna skupština otvorila jednu novu stranicu istorije i uoči dana kada je sklopljeno primirje oživela sećanje na hrabre borce za slobodu i dostojanstvo. „Ovo je prilika da se oda počast Stevanu Labudoviću koji svojim objektivom ovekovečuje ljudske sudbine, pa i onda kada to čini kao i ovde kroz fotografije nanizanih grobova u alžirskoj zemlji“, naveo je ambasador Šebšub.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime