Отворена изложба Андреја Смољака у Музеју Цептер (ВИДЕО)

0
2282

Слике светски познатог уметника Андреја Смољака до 8. окобра могу се видети и у Београду.

У музеју Цептер синоћ је отворена изложба „Живот је као уметност – уметност је као живот“, а добродошлицу познатом уметнику пожелела је Ивана Симеоновић Ћелић, директорка музеја Цептер.

Ивана Симеоновић Ћелић, подсетила је на речи Микхаила Баразна, ректора Белоруске државне академије уметности и почасног члана Руске академије уметности:

„Андреј Смољак мери живот помоћу бујице сензуалних представа и арсеналом средстава. У исто време он сматра да је уметничка форма живота резултат замашног интелектуалног дискурса. За њега се циљ стваралаштва налази у јединству живота и уметности. Стваралачко изгарање Андреја Смољака носи у себи митолошку конструкцију трајног стања унутрашне борбе и слободе. Уметност никоме није ништа дужна, иако понекад је у епицентру процеса потрошње. Живот је универзална основа уметности… Уметност је заједничко искуство уметника и живота. И уметник плаћа својим животом за безвременски успон“, рекла је директорка музеја.

Андреј Смољак је белоруски уметник, члан Белоруске Уније уметника и почасни члан Академије европске уметности у Паризу. Године 1999. добио је сребрну медаљу Европског парламента за допринос развоју европске уметности.

„Одушевљен сам Београдом, својим новим пријатељима, музејом Зептера и атмосфером. Јако сам срећан што сам овде са вама и драго ми је што могу да вам представим изложбу раног Смољака, зато што је данашњи Смољак мало другачији од старог. Ово су слике од пре 25 година и тим пре је занимљиво да се виде и моји ранији радови“, рекао је Смољак.

Пре Београда изложба је била у Италији и Аустрији, а уметник каже да „када ми одлетимо одавде наше срце остаје у Београду“.

„Изложба никако да се врати у домовину, да дође у Минск – увек је у иностранству. Овде нису изложени сви радови, има их још много, али Цептер још увек није зарадио довољно пара да направи неку већу изложбену салу“, нашалио се уметник.

„Хвала Београду, хвала дивном музеју који је све ово врло професионално организовао и хвала Цептеру што је издао овако диван каталог. Ако нас овај предивни музеј поново позове са великим задовољством ћемо се опет вратити у Београд“, додао је Смољак.

Отварању изложбе присутвовао је и амбасадор Белорусије, Валериј Бриљов, који је у поздравном говору истакао да је уметност посланик добрих односа између држава.

„Разноликост, једноставност и сложеност изложених радова пружа предивну могућност да се више сазна о уметности наше земље“, рекао је амбасадор.

„Господин Андреј Смољак је јако позната личност и сликар у Белорусији. Ови радови су у стилу модерне и постмодерне. То је јако тежак стил, али га је јако интересантно гледати. Све ове слике припадају раном периоду Смољака и подсећају на слике импресиониста Лотрека, Дега … Оне у себи имају руског и наравно, белоруског духа. Све ово ће бити јако интересантно београдској публици, сигуран сам!“, рекао је на крају Бриљов.

Амбасадор је рекао да нас од идуће године очекује посета неких нових сликара, као и посете српских сликара Белорусији, а све у циљу даљег продубљивања културне везе између наша два народа.

Почасни конзул Белорусије у Београду, Драгомир Ј. Карић, био је такође међу званицама:

„Догађаји попут ових обогаћују културу Србије, дух српских грађана, дух Београда и што је најважније вечерас видим много странаца на овој изложби. Оно што је интересантно је да се ова поставка не мења већ седам година, него како аутор каже „шета по Европи“ из државе у државу. Ми вечерас имамо част да у галерији Зептер видимо изврсне радове који ће обогатити уметничку душу сваког ко овде буде залазио. Дај Боже да имамо прилике да што више оваквих изложби видимо у Београду, а ова изложба из Београда иде у Нови Сад, Суботицу, Сомбор, Крагујевац, Краљево и Ниш“, рекао је Карић.

Отварању изложбе присустввоали су и заменик председника Скупштине Србије Владимир Маринковић, представници Скупштине града Београда, државних органа, дипломатског кора и низ удружења и уметничких савеза, као и културни радници.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име