Otkriven spomenik heroju Milanu Tepiću (VIDEO)

0
2231

Spomenik majoru Milanu Tepiću svečano je otkriven danas nedaleko od kapije bolnice „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Nakon toga, ispred bronzane statue, uz najviše vojne počasti, vence su položili ministar odbrane Aleksandra Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, narodni poslanik Dragomir J. Karić, članovi porodice majora Tepića, predstavnici Vojske Srbije, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Zoran Đorđević započeo je svoj govor rečenicom po kojoj je heroj Tepić ostao upamćen – „Jednom ljudi daju reč. Ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško.“

„Herojsko delo i svesno podneta žrtva odredili su njegovu sudbinu, ali i sudbinu mnogih drugih. Njegova deca ostala su bez oca punog ljubavi, žena bez sigurnosti i zaštite muža, a roditelji su izgubili najvrednije što su imali – svog voljenog sina. Siguran sam da su ponosni na postupak svoga oca i sina, ali takav gubitak porodici nijedno priznanje ne može da nadoknadi, niti nikakav spomenik može nadomestiti“, poručio je Đorđević.

Ministar je dodao da Srbija žali što je izgubila hrabrog i časnog oficira, uzornog i poštenog građanina i odvažnog vojnika.

„Njegovo delo veće je od svih nas i nema načina da to bilo ko od nas premeri. Nemerljivo je“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima major Tepić je žrtvujući sebe sprečio smrt nedužnih civila, te da bi sačuvao njihove živote, žrtvovao je svoj.

„Takvi heroji ne rađaju se svakog dana. Heroji poput Tepića odredili su karakter i sudbinu čitavog naroda. „Ovaj spomenik koji smo otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću, njegovoj porodici, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku, Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je juče bila. Pravednija, jer je odala priznanje junaku koji to zaslužuje. I bolja, jer je zaštitila istinu o čoveku koji je odlučio da ode u legendu“, rekao je Đorđević.

Otkrivanju spomenika, koji je finansirala Vlada Srbije, prisustvovali su i potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i brojni prestavnici Vojske Srbije.

Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan „za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru“ i proglasen narodnim herojem Jugoslavije.

Narodni heroj je rođen u mestu Komlenac kod Kozarske Dubice godine 1951. godine, a poginuo je 29. septembra 1991. u Bedeniku kod Nove Rače. Ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije, major Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime