Откривен споменик хероју Милану Тепићу (ВИДЕО)

0
2271

Споменик мајору Милану Тепићу свечано је откривен данас недалеко од капије болнице „Драгиша Мишовић“ у Београду.

Након тога, испред бронзане статуе, уз највише војне почасти, венце су положили министар одбране Александра Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, народни посланик Драгомир Ј. Карић, чланови породице мајора Тепића, представници Војске Србије, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Министар за рад, запошљавање и борачка питања Зоран Ђорђевић започео је свој говор реченицом по којој је херој Тепић остао упамћен – „Једном људи дају реч. Она остаје или се погази. Ја сам дао реч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко.“

„Херојско дело и свесно поднета жртва одредили су његову судбину, али и судбину многих других. Његова деца остала су без оца пуног љубави, жена без сигурности и заштите мужа, а родитељи су изгубили највредније што су имали – свог вољеног сина. Сигуран сам да су поносни на поступак свога оца и сина, али такав губитак породици ниједно признање не може да надокнади, нити никакав споменик може надоместити“, поручио је Ђорђевић.

Министар је додао да Србија жали што је изгубила храброг и часног официра, узорног и поштеног грађанина и одважног војника.

„Његово дело веће је од свих нас и нема начина да то било ко од нас премери. Немерљиво је“, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима мајор Тепић је жртвујући себе спречио смрт недужних цивила, те да би сачувао њихове животе, жртвовао је свој.

„Такви хероји не рађају се сваког дана. Хероји попут Тепића одредили су карактер и судбину читавог народа. „Овај споменик који смо открили данас не указује част само Милану Тепићу, његовој породици, већ читавом српском народу. Захваљујући овом споменику, Србија је данас праведнија држава, боља него што је јуче била. Праведнија, јер је одала признање јунаку који то заслужује. И боља, јер је заштитила истину о човеку који је одлучио да оде у легенду“, рекао је Ђорђевић.

Откривању споменика, који је финансирала Влада Србије, присуствовали су и потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, као и бројни преставници Војске Србије.

Тепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован „за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару“ и прогласен народним херојем Југославије.

Народни херој је рођен у месту Комленац код Козарске Дубице године 1951. године, а погинуо је 29. септембра 1991. у Беденику код Нове Раче. Не желећи да препусти непријатељу велико складиште оружја и муниције, мајор Тепић дигао је у ваздух војно складиште и себе.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име