Osveštan hram Začeća Svetog Jovana Krstitelja u Jovanovcu (VIDEO)

0
2417

Episkop šumadijski Jovan osveštao je danas novoizgrađeni hram Začeća Svetog Jovana Krstitelja u Jovanovcu, a svečanom činu osveštenja i liturgiji prisustvovalo je oko 2.000 vernika.

Episkop šumadijski Jovan je u hram doneo i mošti svetog mučenika Lazara, nad kojim će se, kako je objasnio protojerej Sretko Petković služiti sveta liturgija.

“Ovo je veliki dan za sve nas jer je posle skoro tri decenije završena izgradnja hrama. Ogromna je radost i nema reči kojima se može opisati zahvalnost svima koji su učestvovali u izgradnji hrama”, rekao je protojerej Petković.

Upravo je zahvaljujući pomoći donatora i ljudi velikog srca, među kojima je i porodica Karić, završena izgradnja hrama Začeća Svetog Jovana Krstitelja. Nakon osvešćenja hrama, održana je svečana akademija i ručak kojem je prisustvovao narodni poslanik, zamenik predsednika Pokreta Snaga Srbije BK, i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić, sa svojim stranačkim kolegama.

Karić je istakao da je današnji dan veliki praznik, kao i da je izgrađena jedna blistava crkva.

“Mislim da porodica Karić, BK kompanija, Karić Fondacija, i svi koji su ovde bili prisutni, a koji su poštovaoci Pokreta Snaga Srbija BK treba da podržavaju akcije poput ove, jer šta ostaje iza naroda, ostaje crkva, šta ostaje iza čoveka, ostaje kuća. Svako ko nešto sagradi je heroj, a izgraditi jedan ovakav hram je veličanstveno. Mi koji gradimo znamo sta znači kada postavite jedan kamen, a tek kada nikne jedna ovako lepa građevina. Čestitam ljudima koji su ovde ulozili novac, trud i ono najvrednije- svoje vreme”, rekao je Karić i dodao:
“Osećao bih veliku prazninu u srcu i duši da nisam prisustvovao ovako veličanstvenoj svečanosti. Srećan sam što me je u šumadijsku eparhiju pozvao episkop Jovan, koji je i u teškim trenucima podržavao porodicu Karić”.

On je podsetio i da je episkop šumadijski Jovan blagoslovio izgradnju prvog hrama koji je posvećen prvom srpskom patrijarhu svetom Joanikiju.

“Ovaj hram je u Orašcu podigla moja sestra Olivera sa sinom Aleksandrom i ćerkama Goricom i Aleksandrom”, rekao je Karić.

Mnogobrojni vernici koje kiša nije sprečila da posete ovu svetinju uživali su u bogatom kulturno- umetničkom programu, koji je usledio nako osvešćenja hrama i svete liturgije. Nakon intoniranja himne „Bože pravde“ koju je izveo hor Uspenja presvete bogorodice, nastupio je muzički sastav “Stupovi” koji je svojim najnežnijim i najlepšim tonovima poveo sve na putovanje kroz istoriju.

Brojni vernici koji su se slili u ovu svetinju nadomak Kragujevca uživali su i u nastupu Kulturno-umetničkog društva “Levač” iz Rekovca koji se predstavio sletom igara iz Šumadije, zatim nastupu soliste na harmonici Nikole Stojkovića i besedi učenika osnovnih škola u Jasenovcu.

Svečanosti su prusustvovali i Persa Minjović, predsednica Izvršnog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE BK, Miloš Vučinić, predsednik Nadzornog odbora, Marko Biljić, član Izvršnog odbora, Smiljana Stepić, koordinatorka za reviziju i učlanjavanje, Ranko Janić, predsednik GO Kragujevac i Vera Miljković, predsednik Saveta mesne zajednice, jedan od najvećih donatora izgradnje hrama Začeća Svetog Jovana Krstitelja i dugogodišnji član Pokreta SNAGA SRBIJE BK.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime