Освештан храм Зачећа Светог Јована Крститеља у Јовановцу (ВИДЕО)

0
2461

Епископ шумадијски Јован освештао је данас новоизграђени храм Зачећа Светог Јована Крститеља у Јовановцу, а свечаном чину освештења и литургији присуствовало је око 2.000 верника.

Епископ шумадијски Јован је у храм донео и мошти светог мученика Лазара, над којим ће се, како је објаснио протојереј Сретко Петковић служити света литургија.

“Ово је велики дан за све нас јер је после скоро три деценије завршена изградња храма. Огромна је радост и нема речи којима се може описати захвалност свима који су учествовали у изградњи храма”, рекао је протојереј Петковић.

Управо је захваљујући помоћи донатора и људи великог срца, међу којима је и породица Карић, завршена изградња храма Зачећа Светог Јована Крститеља. Након освешћења храма, одржана је свечана академија и ручак којем је присуствовао народни посланик, заменик председника Покрета Снага Србије БК, и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић, са својим страначким колегама.

Карић је истакао да је данашњи дан велики празник, као и да је изграђена једна блистава црква.

“Мислим да породица Карић, БК компанија, Карић Фондација, и сви који су овде били присутни, а који су поштоваоци Покрета Снага Србија БК треба да подржавају акције попут ове, јер шта остаје иза народа, остаје црква, шта остаје иза човека, остаје кућа. Свако ко нешто сагради је херој, а изградити један овакав храм је величанствено. Ми који градимо знамо ста значи када поставите један камен, а тек када никне једна овако лепа грађевина. Честитам људима који су овде улозили новац, труд и оно највредније- своје време”, рекао је Карић и додао:
“Осећао бих велику празнину у срцу и души да нисам присуствовао овако величанственој свечаности. Срећан сам што ме је у шумадијску епархију позвао епископ Јован, који је и у тешким тренуцима подржавао породицу Карић”.

Он је подсетио и да је епископ шумадијски Јован благословио изградњу првог храма који је посвећен првом српском патријарху светом Јоаникију.

“Овај храм је у Орашцу подигла моја сестра Оливера са сином Александром и ћеркама Горицом и Александром”, рекао је Карић.

Многобројни верници које киша није спречила да посете ову светињу уживали су у богатом културно- уметничком програму, који је уследио нако освешћења храма и свете литургије. Након интонирања химне „Боже правде“ коју је извео хор Успења пресвете богородице, наступио је музички састав “Ступови” који је својим најнежнијим и најлепшим тоновима повео све на путовање кроз историју.

Бројни верници који су се слили у ову светињу надомак Крагујевца уживали су и у наступу Културно-уметничког друштва “Левач” из Рековца који се представио слетом игара из Шумадије, затим наступу солисте на хармоници Николе Стојковића и беседи ученика основних школа у Јасеновцу.

Свечаности су прусуствовали и Перса Мињовић, председница Извршног одбора Покрета СНАГА СРБИЈЕ БК, Милош Вучинић, председник Надзорног одбора, Марко Биљић, члан Извршног одбора, Смиљана Степић, координаторка за ревизију и учлањавање, Ранко Јанић, председник ГО Крагујевац и Вера Миљковић, председник Савета месне заједнице, један од највећих донатора изградње храма Зачећа Светог Јована Крститеља и дугогодишњи члан Покрета СНАГА СРБИЈЕ БК.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име