Ojačati poslovne veze Srbije i Belorusije (foto-video)

0
2131

Privredna saradnja dve zemlje treba da ide u pravcu povećanja robne razmene, udruženog nastupa na trećim tržištima, investicija u zajedničke projekte, ocenjeno na Poslovnom savetu u PKS

Privredna saradnja Srbije i Belorusije ide u dobrom pravcu, ali ima dosta mogućnosti za unapređenje i zajedničke projekte u sektoru agrara, građevinarstva, energetike, zdravstva, turizma, nauke. Osnivanje mešovitih kompanija, zajednička proizvodnja za treća tržišta, kao i povećanje izvoza, nose veliki potencijal za efikasniju poslovnu saradnju srpskih i beloruskih privrednika, ocenjeno je na zasedanju Poslovnog saveta Srbija-Belorusija u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Institucionalni okvir za jače poslovne veze Srbije i Belorusije je uspostavljen, potpisano je dosta međudržavnih sporazuma, a na privrednim komorama je da povezuju kompanije, koje treba da nađu zajednički interes i realizuju konkretne projekte, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, pozdravljajući učesnike Poslovnog saveta.
Poslovni forumi i bilateralni razgovori privrednika treba da omoguće da se saradnja poslovnih krugova podigne na viši nivo – kroz zajedničku proizvodnju, nastup na trećim tržištima ali i povećanje srpskog izvoza na belorusko tržište i obrnuto, istakao je predsednik PKS.

Valentin Čekanov, beloruski ministar trgovine, izražavajući zadovoljstvo odnosima dve zemlje u svim sferama, rekao je da je Srbija strateški partner Belorusiji u Evropi, a da se udruženim naporima mogu rešiti sva otvorena pitanja koja opterećuju poslovanje privrednika. Kako je objasnio, Srbija je sa 51. napredovala na 28. mesto po vrednosti trgovinske razmene sa Belorusijom i nalazi se ispred Austrije, Francuske, Estonije. U narednom periodu očekuje se da nivo robne razmene bude udvostručen i dostigne 500 miliona dolara.

Miloš Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije, smatra da Sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje tek treba da dođe do izražaja. Petrović je najavio da će na dvodnevnom zasedanju Međuvladine komisije biti razmotreno više od 40 zajedničkih projekata u mnogim oblastima privrede, koji treba da donesu rezultate na srednji rok.

Mihail Mjatljikov, predsednik Beloruske trgovinsko–industrijske komore pozvao je srpske firme da se predstave poslovnoj zajednici Belorusije učešćem na sajmovima u toj zemlji, što bi takođe trebalo da bude snažan impuls privrednoj saradnji.

Aleksandra Stanarević, direktorka Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS i moderator Poslovnog saveta i foruma, naglasila je da je Komora otvorena da pruži sve potrebne informacije i podršku privrednicima kako bi što uspešnije realizovali poslovne planove.

Kako je istaknuto u PKS, veliki je prostor za kooperacije poslovnih zajednica kroz osnivanje zajedničkih preduzeća u građevinarstvu, proizvodnji traktora i mašina, autobusa na gas, povećanje srpskog izvoza, najviše lekova i medicinske opreme, boja i lakova, mašina i opreme, semenske robe, sadnog materijala, raznih prehrambenih proizvoda… Inženjering poslovi u agrokompleksu su takođe interesantni, naročito na izgradnji kompletnih poljoprivrednih objekata za preradu, ambalažiranje i skladištenje prehrambenih proizvoda.

Uoči sednice Poslovnog saveta Marko Čadež, predsednik PKS razgovarao je sa predstavnicima državno-privredne delegacije Belorusije koju su predvodili Valentin Čekanov, beloruski ministar trgovine i Mihail Mjatljikov, predsednik Beloruske trgovinsko–industrijske komore. Istaknuta je snažna opredeljenost komora da budu podrška predstavnicima poslovnih krugova Srbije i Belorusije, da što efikasnije povezuju privrednike i kompanije dve zemlje kako bi bilateralni kontakti rezultirali konkretnim, dugoročnim poslovnim projektima.

Poslovni savet, Poslovni forum i bilateralni razgovori predstavnika kompanija dve zemlje održani su u okviru Osmog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije i Belorusije kojom kopredsedavaju Željko Sertić, srpski ministar privrede i Valentin Čekanov, beloruski ministar trgovine. U privrednoj delegaciji Belorusije su predstavnici menadžmenta više od 20 velikih beloruskih kompanija i poslovnih asocijacija.

VIDEO u pripremi!

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime