Ојачати пословне везе Србије и Белорусије (фото-видео)

0
2173

Привредна сарадња две земље треба да иде у правцу повећања робне размене, удруженог наступа на трећим тржиштима, инвестиција у заједничке пројекте, оцењено на Пословном савету у ПКС

Привредна сарадња Србије и Белорусије иде у добром правцу, али има доста могућности за унапређење и заједничке пројекте у сектору аграра, грађевинарства, енергетике, здравства, туризма, науке. Оснивање мешовитих компанија, заједничка производња за трећа тржишта, као и повећање извоза, носе велики потенцијал за ефикаснију пословну сарадњу српских и белоруских привредника, оцењено је на заседању Пословног савета Србија-Белорусија у Привредној комори Србије (ПКС).

Институционални оквир за јаче пословне везе Србије и Белорусије је успостављен, потписано је доста међудржавних споразума, а на привредним коморама је да повезују компаније, које треба да нађу заједнички интерес и реализују конкретне пројекте, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС, поздрављајући учеснике Пословног савета.
Пословни форуми и билатерални разговори привредника треба да омогуће да се сарадња пословних кругова подигне на виши ниво – кроз заједничку производњу, наступ на трећим тржиштима али и повећање српског извоза на белоруско тржиште и обрнуто, истакао је председник ПКС.

Валентин Чеканов, белоруски министар трговине, изражавајући задовољство односима две земље у свим сферама, рекао је да је Србија стратешки партнер Белорусији у Европи, а да се удруженим напорима могу решити сва отворена питања која оптерећују пословање привредника. Како је објаснио, Србија је са 51. напредовала на 28. место по вредности трговинске размене са Белорусијом и налази се испред Аустрије, Француске, Естоније. У наредном периоду очекује се да ниво робне размене буде удвостручен и достигне 500 милиона долара.

Милош Петровић, државни секретар у Министарству привреде Србије, сматра да Споразум о слободној трговини две земље тек треба да дође до изражаја. Петровић је најавио да ће на дводневном заседању Међувладине комисије бити размотрено више од 40 заједничких пројеката у многим областима привреде, који треба да донесу резултате на средњи рок.

Михаил Мјатљиков, председник Белоруске трговинско–индустријске коморе позвао је српске фирме да се представе пословној заједници Белорусије учешћем на сајмовима у тој земљи, што би такође требало да буде снажан импулс привредној сарадњи.

Александра Станаревић, директорка Центра за економске односе са иностранством ПКС и модератор Пословног савета и форума, нагласила је да је Комора отворена да пружи све потребне информације и подршку привредницима како би што успешније реализовали пословне планове.

Како је истакнуто у ПКС, велики је простор за кооперације пословних заједница кроз оснивање заједничких предузећа у грађевинарству, производњи трактора и машина, аутобуса на гас, повећање српског извоза, највише лекова и медицинске опреме, боја и лакова, машина и опреме, семенске робе, садног материјала, разних прехрамбених производа… Инжењеринг послови у агрокомплексу су такође интересантни, нарочито на изградњи комплетних пољопривредних објеката за прераду, амбалажирање и складиштење прехрамбених производа.

Уочи седнице Пословног савета Марко Чадеж, председник ПКС разговарао је са представницима државно-привредне делегације Белорусије коју су предводили Валентин Чеканов, белоруски министар трговине и Михаил Мјатљиков, председник Белоруске трговинско–индустријске коморе. Истакнута је снажна опредељеност комора да буду подршка представницима пословних кругова Србије и Белорусије, да што ефикасније повезују привреднике и компаније две земље како би билатерални контакти резултирали конкретним, дугорочним пословним пројектима.

Пословни савет, Пословни форум и билатерални разговори представника компанија две земље одржани су у оквиру Осмог заседања Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу Србије и Белорусије којом копредседавају Жељко Сертић, српски министар привреде и Валентин Чеканов, белоруски министар трговине. У привредној делегацији Белорусије су представници менаџмента више од 20 великих белоруских компанија и пословних асоцијација.

ВИДЕО у припреми!

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име