Odlazeći ambasador Japana: Moja misija je bila uspešna zahvaljujući gostoprimstvu vašeg naroda (VIDEO)

0
2178

Japan će nastaviti da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, poručio je odlazeći ambasador Japana u Beogradu Đuići Takahara.

Pozdravljajući brojne zvanice na oproštajnom prijemu koji je danas upriličen u rezidenciji japanske ambasade u Beogradu Takahara je rekao da će novi ambasador nastaviti da unapređuje bilateralne odnose sa Srbijom.

Sumirajući rezultate svog mandata, Takahara je istakao da se od dolaska u Beograd, jula 2015. godine svojim radom trudio da učvrsti prijateljske veze Japana i Srbije.

„Ova godina je posebna jer je Srbiju posetio ministar spoljnih poslova Japana Kazujuki Nakana. Za vreme prve posete „Džetro“ misije Srbiji čak 18 japanskih kompanija izrazilo je zainteresovanost da ulaže u Srbiju“, rekao Takahara.

Odlazeći ambasador je podsetio i da je japanska kompanija potpisala ugovor s elektranom „Nikola Tesla“, kao i da je japanski Jazaki prošlog meseca otvorio fabriku u Šapcu, čime je uvećan broj japanskih investicija u Srbiji.

„Udvostručio se i broj zainteresovanih za učenje japanskog jezika, a uvećala se i obostrana zainteresovanost za sport, budući da će olimpijske i paraolimpijske igre biti održane u Tokiju 2020. godine.“

Takahara je rekao da tokom svoje dugogodišnje karijere ovo bio prvi put da radi u ovom delu sveta.

„Moja misija bila je ovde uspešna zahvaljujući gostoprimstvu srpskog naroda, srpskoj vladi, diplomatskom koru i naravno Japancima koji žive u Srbiji. Danas im se svima od srca zahvaljujem“, rekao je Takahara i dodao da bi njegov zamenik u Srbiju trebalo da stigne već krajem meseca.

Prijemu u rezidenciji ambasadora Japana prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, narodni poslanik i član poslaničke grupe prijateljstva sa Japanom Dragomir J. Karić, brojni predstavnici diplomatskog kora, ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime