Обележен Дан ослобођења Суботице од фашизма (ВИДЕО)

0
2145

Свечаном седницом Скупштине Суботице и полагањем венаца на спомен комплекс на Тргу жртава фашизма и палим Црвеноармејцима на Православном гробљу данас је обележен Дан ослобођења Суботице од фашизма.

Свечаности поводом 73. године од ослобођења Суботице у Другом светском рату присуствовали су амбасадор Русије Александар Чепурин, представници амбасада Украјине, Белорусије, конзулата Хрватске, народни посланик и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић, затим представници СУБНОР-а, антифашистичких савеза Хрватске и Мађарске као и бројни грађани.

Председник Скупштине града Тивадар Бунфорд истакао је на свечаној седници да „поштујући своју прошлост градимо и нашу будућност“.

„Мир је највећи благослов и драгоцена потреба човечанства. Мир у срцу, породици, на радном месту и сваком сегменту живота непроцењива је основа како за индивидуални напредак тако и за напредак и развој свести мултинационалне заједнице о потреби саживота у духу толеранције и међусобног разумевања. Управо ова свест повећава квалитет живљења, обогаћује наш свакодневни живот и односе са другим људима. Дошло је време за љубав и срећу, окончање ратова, невоља и страдања“, рекао је Бунфорд и додао:

„Зато се данас сећамо оних који су дали свој живот за идеал слободе, мира, толеранције и хуманости“.

На значај антифаштистичке борбе и богату традицију, као и све који су живот положили за слободу града Суботице подсетио је и градоначелник Богдан Лабан.

“Поштујући херојску борбу родољуба и атифашиста чији су највиши идеали били слобода и равноправност међу народима, наша је заједничка обавеза да обелажавањем 10. октобра чувамо успомену на значај победе над фашизмом и нацизмом. Наше сећање и дубоко искрено поштовање најмање је што смо дужни жртвама које су у темеље наше слободе уградили своје животе”, рекао је Лабан који је положио венце на спомен комплексе на Тргу жртава фашизма и палим Црвеноармејцима на Православном гробљу.

Лабан је подсетио да се одлучујућа битка за ослобођење одиграла на данашњи дан на Железничкој станици и то између Првог суботичког партизанског одреда и војника Црвене армије са једне стране и фашистичког окупатора са друге.

“На дан у коме је град извојевао победу и слободу смртно је рањен храбри командант партизана, Јован Микић Спартак”, додао је градоначелник Суботице.

Амбасадор Русије Александар Чепурин истакао је да је победа над фашизмом један од стубова данашњег света. Он је подсетио на традиционално добре односе два братска народа, који су се како је додао заједно борила против фашизма.

“Русија и Србија сарађују у свим областима. Желимо да Србија буде јака, независна и суверена земља”, рекао је Чепурин коме су представници града Суботице уручили плакету у знак захвалности на дугогодишњој сарадњи.

Народни посланик и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић рекао је да је сећање минимални дуг који имамо према херојима Совјетског савеза, Црвеноармејцима, генералима и свима који су своје животе дали за слободу српског народа.

“Сви они дали су своје животе да бисмо ми данас живели лепше. Имамо обавезу да младима и генерацијама које тек долазе улијемо знање, патриотизам и жељу коју су имали наши хероји и ослободиоци“, рекао је Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име