Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma (VIDEO)

0
2122

Svečanom sednicom Skupštine Subotice i polaganjem venaca na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma i palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju danas je obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma.

Svečanosti povodom 73. godine od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu prisustvovali su ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, predstavnici ambasada Ukrajine, Belorusije, konzulata Hrvatske, narodni poslanik i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić, zatim predstavnici SUBNOR-a, antifašističkih saveza Hrvatske i Mađarske kao i brojni građani.

Predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford istakao je na svečanoj sednici da „poštujući svoju prošlost gradimo i našu budućnost“.

„Mir je najveći blagoslov i dragocena potreba čovečanstva. Mir u srcu, porodici, na radnom mestu i svakom segmentu života neprocenjiva je osnova kako za individualni napredak tako i za napredak i razvoj svesti multinacionalne zajednice o potrebi saživota u duhu tolerancije i međusobnog razumevanja. Upravo ova svest povećava kvalitet življenja, obogaćuje naš svakodnevni život i odnose sa drugim ljudima. Došlo je vreme za ljubav i sreću, okončanje ratova, nevolja i stradanja“, rekao je Bunford i dodao:

„Zato se danas sećamo onih koji su dali svoj život za ideal slobode, mira, tolerancije i humanosti“.

Na značaj antifaštističke borbe i bogatu tradiciju, kao i sve koji su život položili za slobodu grada Subotice podsetio je i gradonačelnik Bogdan Laban.

“Poštujući herojsku borbu rodoljuba i atifašista čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost među narodima, naša je zajednička obaveza da obelažavanjem 10. oktobra čuvamo uspomenu na značaj pobede nad fašizmom i nacizmom. Naše sećanje i duboko iskreno poštovanje najmanje je što smo dužni žrtvama koje su u temelje naše slobode ugradili svoje živote”, rekao je Laban koji je položio vence na spomen komplekse na Trgu žrtava fašizma i palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju.

Laban je podsetio da se odlučujuća bitka za oslobođenje odigrala na današnji dan na Železničkoj stanici i to između Prvog subotičkog partizanskog odreda i vojnika Crvene armije sa jedne strane i fašističkog okupatora sa druge.

“Na dan u kome je grad izvojevao pobedu i slobodu smrtno je ranjen hrabri komandant partizana, Jovan Mikić Spartak”, dodao je gradonačelnik Subotice.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin istakao je da je pobeda nad fašizmom jedan od stubova današnjeg sveta. On je podsetio na tradicionalno dobre odnose dva bratska naroda, koji su se kako je dodao zajedno borila protiv fašizma.

“Rusija i Srbija sarađuju u svim oblastima. Želimo da Srbija bude jaka, nezavisna i suverena zemlja”, rekao je Čepurin kome su predstavnici grada Subotice uručili plaketu u znak zahvalnosti na dugogodišnjoj saradnji.

Narodni poslanik i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić rekao je da je sećanje minimalni dug koji imamo prema herojima Sovjetskog saveza, Crvenoarmejcima, generalima i svima koji su svoje živote dali za slobodu srpskog naroda.

“Svi oni dali su svoje živote da bismo mi danas živeli lepše. Imamo obavezu da mladima i generacijama koje tek dolaze ulijemo znanje, patriotizam i želju koju su imali naši heroji i oslobodioci“, rekao je Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime