Обележен Дан града Ужица, сећање на 9. октобар 1329. (ВИДЕО)

0
2448

Ужице је Свечаном академијом у ужичком Народном позоришту обележило Дан града, сећање на 9. октобар 1329. годину када је у дубровачким списима име града на Ђетињи први пут поменуто. Свечаности су присуствовали многбројни гости из јавног И политичког живота међу којима И народни посланик Драгмоир Ј. Карић, представници града Чачка. Градоначелник Ужица Тихомир Петковић приликом обраћања истакао је да градско руководство намерава да од Старог града направи туристичку атракцију до које ће људи лако и безбедно долазити, да оплемени градско језгро и да, како је навео, добрим идејним решењима град улепша и учини га функционалнијим.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић је подсетио да је Влада Републике Србије определила укупно око десет милиона евра за реконструкцију фабрике воде Петар Антонијевић, дечјег одмаралишта на Златибору, за изградњу и опремање Прекршајног и Привредног суда, стдентског дома у Крчагову.

Најистакнутијим грађанима и удружењима за заслуге И дела која доприносе развоју Ужица су уручена признања. Председница кинеске групације Јихаи Линда Вонг је добитник медаље, специјално за њу рађене, због донације од 340.000 евра за завршетак радова и опремање вртића на Пори.У име награђених присутнима се обратио фудбалски тренер Радомир Антић.


Иначе свечаној седници претодило је пред Градском кућом, откривење спомен плоче Склавку, најстаријем познатом Ужичанину.

Недалеко поред спомен бисте посађено је „ужичко-кинеско“ дрво пријатељства, у част привредника из Кине који су обезбедили средства за изградњу дечјег вртића, а у дворишту Народбне библиотеке, посађена је „шума“ пријатељства.

Поводом дана града Узица, Владика жички Јустин освештао је темеље будуће цркве која се гради у насељу Крчагово, изнад бивше касарне.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име