Obeležen Dan grada Užica, sećanje na 9. oktobar 1329. (VIDEO)

0
2195

Užice je Svečanom akademijom u užičkom Narodnom pozorištu obeležilo Dan grada, sećanje na 9. oktobar 1329. godinu kada je u dubrovačkim spisima ime grada na Đetinji prvi put pomenuto. Svečanosti su prisustvovali mnogbrojni gosti iz javnog I političkog života među kojima I narodni poslanik Dragmoir J. Karić, predstavnici grada Čačka. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković prilikom obraćanja istakao je da gradsko rukovodstvo namerava da od Starog grada napravi turističku atrakciju do koje će ljudi lako i bezbedno dolaziti, da oplemeni gradsko jezgro i da, kako je naveo, dobrim idejnim rešenjima grad ulepša i učini ga funkcionalnijim.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević je podsetio da je Vlada Republike Srbije opredelila ukupno oko deset miliona evra za rekonstrukciju fabrike vode Petar Antonijević, dečjeg odmarališta na Zlatiboru, za izgradnju i opremanje Prekršajnog i Privrednog suda, stdentskog doma u Krčagovu.

Najistaknutijim građanima i udruženjima za zasluge I dela koja doprinose razvoju Užica su uručena priznanja. Predsednica kineske grupacije Jihai Linda Vong je dobitnik medalje, specijalno za nju rađene, zbog donacije od 340.000 evra za završetak radova i opremanje vrtića na Pori.U ime nagrađenih prisutnima se obratio fudbalski trener Radomir Antić.


Inače svečanoj sednici pretodilo je pred Gradskom kućom, otkrivenje spomen ploče Sklavku, najstarijem poznatom Užičaninu.

Nedaleko pored spomen biste posađeno je „užičko-kinesko“ drvo prijateljstva, u čast privrednika iz Kine koji su obezbedili sredstva za izgradnju dečjeg vrtića, a u dvorištu Narodbne biblioteke, posađena je „šuma“ prijateljstva.

Povodom dana grada Uzica, Vladika žički Justin osveštao je temelje buduće crkve koja se gradi u naselju Krčagovo, iznad bivše kasarne.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime