Novogodišnji prijem u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije *FOTO/VIDEO

0
2270

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić priredio je novogodišnji prijem za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija, kao i direktore i glavne i odgovorne urednike medija, i tom prilikom poručio da je međunarodna pozicija Srbije ojačana u protekloj godini.

Prijemu je prisustvovao i počasni kozlul Republike Belorusije u Srbiji Dragomir J. Karić.

„Otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU krajem 2015. jedan je od najvećih uspeha Srbije. Time je još jednom potvrđen naš strateški cilj da naša zemlja što pre postane članica EU i da je to u našem najboljem državnom i nacionalnom interesu“, rekao je on u obraćanju zvanicama.

Kako je naveo, pokazatelj značajnog jačanja međunarodne pozicije Srbije je i činjenica da je tokom 2015. samo jedna država priznala nezavisnost Kosova.

On je, nabrajajući prošlogodišnje uspehe, izdvojio sprečavanje usvajanja rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, kao i sprečavanje da Kosovo postane član Uneska.

„Tokom 2015. značajno su ojačani i naši bilateralni odnosi sa nizom najvažnijih zemalja kao što su Rusija, SAD, Kina, Nemačka…“, rekao je šef srpske diplomatije.

Istakao je da se Srbija pokazala kao objektivan i nepristrasan predsedavajući OEBS-u te da je uspela da održi otvorenim sve komunikacione kanale što, kako kaže, nije bilo lako u okolnostima ukrajinske krize.

Beograd je, podsetio je, tokom Ministarskog saveta u decembru bio diplomatska prestonica sveta i mesto značajnih i konstruktivnih razgovora o temama od globalnog značaja, na kojem je postignut konsenzus o sve važnijoj borbi protiv terorizma usvajanjem dve odluke.

Kako je naveo, Srbija se izborila i za predsedavanje Regionalnoj inicijativi za migracije, azil i izbeglice, koje će otpočeti u 2016, a od 1. jula će preuzeti i šestomesečno predsedavanje Crnomorskoj ekonomskoj organizaciji što će iskoristiti da promoviše potencijale zemlje u oblasti infrastrukture, energetike…

Dačić je istakao da je Vlada Srbije tokom 2015. na reformskom putu, pre svega što se tiče finansijske konsolidacije, postigla veoma značajne uspehe, koji će u istorijskom smislu ostati upamćeni.

On ukazuje da je za nastavak reformi u Srbiji jedan od glavnih preduslova politička stabilnost i poručio da Srbija ne treba da bude „zemlja propuštenih prilika“, a za to je, kako je naglasio, potrebna politička atomsfera koja će dovesti do političke stabilnosti.

„U ovoj godini nas čeka otvaranje novih poglavlja, što se može desiti već za vreme holandskog predsedavanja, kao i dalji rad na jačanju bilateralnih odnosa sa najvažnijim zemljama“, rekao je Dačić, dodavši da Beograd veliku pažnju posvećuje i dijalogu sa Prištinom te da je važna i stabilnost u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom.

Prioriteti, prema njegovim rečima, ostaju regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i politika pomirenja na regionalnim planu što će, kako kaže, značajno doprineti uspešnosti Srbije na putu ka EU.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime