Новогодишњи пријем у Министарству спољних послова Србије *ФОТО/ВИДЕО

0
2294

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић приредио је новогодишњи пријем за шефове дипломатских мисија и међународних организација, као и директоре и главне и одговорне уреднике медија, и том приликом поручио да је међународна позиција Србије ојачана у протеклој години.

Пријему је присуствовао и почасни козлул Републике Белорусије у Србији Драгомир Ј. Карић.

„Отварање првих поглавља у преговорима са ЕУ крајем 2015. један је од највећих успеха Србије. Тиме је још једном потврђен наш стратешки циљ да наша земља што пре постане чланица ЕУ и да је то у нашем најбољем државном и националном интересу“, рекао је он у обраћању званицама.

Како је навео, показатељ значајног јачања међународне позиције Србије је и чињеница да је током 2015. само једна држава признала независност Косова.

Он је, набрајајући прошлогодишње успехе, издвојио спречавање усвајања резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН, као и спречавање да Косово постане члан Унеска.

„Током 2015. значајно су ојачани и наши билатерални односи са низом најважнијих земаља као што су Русија, САД, Кина, Немачка…“, рекао је шеф српске дипломатије.

Истакао је да се Србија показала као објективан и непристрасан председавајући ОЕБС-у те да је успела да одржи отвореним све комуникационе канале што, како каже, није било лако у околностима украјинске кризе.

Београд је, подсетио је, током Министарског савета у децембру био дипломатска престоница света и место значајних и конструктивних разговора о темама од глобалног значаја, на којем је постигнут консензус о све важнијој борби против тероризма усвајањем две одлуке.

Како је навео, Србија се изборила и за председавање Регионалној иницијативи за миграције, азил и избеглице, које ће отпочети у 2016, а од 1. јула ће преузети и шестомесечно председавање Црноморској економској организацији што ће искористити да промовише потенцијале земље у области инфраструктуре, енергетике…

Дачић је истакао да је Влада Србије током 2015. на реформском путу, пре свега што се тиче финансијске консолидације, постигла веома значајне успехе, који ће у историјском смислу остати упамћени.

Он указује да је за наставак реформи у Србији један од главних предуслова политичка стабилност и поручио да Србија не треба да буде „земља пропуштених прилика“, а за то је, како је нагласио, потребна политичка атомсфера која ће довести до политичке стабилности.

„У овој години нас чека отварање нових поглавља, што се може десити већ за време холандског председавања, као и даљи рад на јачању билатералних односа са најважнијим земљама“, рекао је Дачић, додавши да Београд велику пажњу посвећује и дијалогу са Приштином те да је важна и стабилност у односима са Босном и Херцеговином.

Приоритети, према његовим речима, остају регионална сарадња, јачање односа са суседима и политика помирења на регионалним плану што ће, како каже, значајно допринети успешности Србије на путу ка ЕУ.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име