Novi Sad i Jaroslavlje na korak od bratimljenja / Srpski grad se povezuje s čuvenim ruskim gradom

0
3027

To bi doprinelo jačanju strateške saradnje između Srbije i Rusije, koju uspešno sprovode predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, širenju biznisa, izlasku naših građevinskih firmi i izvozu poljoprivrednih proizvoda na taj deo tržišta, kaže narodni poslanik Dragomir J. Karić koji je u tom ruskom gradu osnovanom pre više od hiljadu godina boravio na poziv gradonačelnika i mitropolita

Narodni poslanik Dragomir J. Karić boravio je u Jaroslavlju na poziv gradonačelnika Vladimira Volkova i mitropolita jaroslavskog Pantelejmona, a sa svojim domaćinima je razgovarao o bratimljenju tog ruskog grada i Novog Sada.

Na ovu ideju o zbližavanju dva grada, kojoj je kumovao Srđan Krsmanović, srpski naučnik zaposlen u centru za inovacije u Jaroslavlju, saglasnost su već dali Igor Mirović, prdsednik Pokrajinske vlade, i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, a njena realizacija bi omogućila srpskim firma značajan prodor na taj deo tržišta Rusije, kao i još čvršće povezivanje dve države kako u privrednom i ekonomskom, tako i u svim ostalim segmentima koji jačaju stratešku saradnju koju s velikim uspehom sprovode predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić.

Jaroslavlje ima oko 600.000 stanovnika, nalazi se na reci Volgi, a godišnje ga poseti tri miliona turista. Osnovao ga je Veliki knez Jaroslav Mudri 1010. godine na mestu gde je, prema legendi, prethodno ubio ogromnog medveda. U njemu se nalazi najstarije pozorište u Rusiji i kulturno je jedan od najbogatijih gradova prevashodno po broju crkava i manastira. Kada je carica Katarina 1701. godine naredila da se uredi po najmodernijim urbanističkim rešenjima, grad je dobio takav izgled da iz koje god ulice krenete vi ćete naići pravo na neki verski objekat.

Dragomir J. Karić je prisustvovao i službi koju su održali zajedno jaroslavski, ribinjski i rostovski mitropoliti, a sa njima kao poseban gost i episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, koji je dočekan uz sve počasti.

– Ovo je grad-istorija. Na svakom koraku vi možete da uživate u vekovima starim predivnim mansatirima i drugim vrhunskim građevinama koje svedoče o bogastvu Jaroslavlja. Bratimljenjem Jaroslavlja i Novog Sada pruža se velika šansa za širenje biznisa, za intenzivniji izlazak naših građevinskih kompanija u taj deo Ruske Federacije, za zajednički rad na polju inovacija, za trgovinu… To je prilika i za našu poljoprivredu da što više kvalitetnih proizvoda plasira u Jaroslavsku oblast kojoj je to potrebno zarad velikog priliva turista – napominje narodni poslanik Dragomir J. Karić, koji je u Jaroslavlju boravio s članovima čuvenog ruskog Fonda Svetog Andreja Prvozvanog koji s Karić fondacijom priprema za početak novembra veliki međunarodni forum „Svetost materinstva“, kojem će prisustvovati oko 500 delegata iz šezdesetak zemalja i na kojem će biti predstavljena iskustva u borbi protiv bele kuge.

Dragomir J. Karić se prilikom posete Jaroslavlju sastao i sa grupom deputata Ruske dume i biznismenima zainteresovanim za ulaganja u poslove sa Srbijom kao i našim ljudima koji rade u tom divnom gradu na Volgi. Narodni poslanik je prisustvovao i događaju koji se tradicionalno organizuje na otvorenom i na kom mladi ruski pesnici javno govore svoje stihove. Kada su saznali ko je u publici, organizatori su zamolili Dragomira J. Karića da se obrati učesnicima. On ih je srdačno pozdravio, a potom otpevao „Tamo daleko“. Čak i oni koji su samo šetali parkom zastali su da čuju divnu srpsku pesmu. Nakon poslednjeg stiha prolomio se gromki aplauz, a bilo je i onih koji su maramica brisali suzne oči.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime