Нови Сад и Јарославље на корак од братимљења / Српски град се повезује с чувеним руским градом

0
3048

То би допринело јачању стратешке сарадње између Србије и Русије, коју успешно спроводе председници Александар Вучић и Владимир Путин, ширењу бизниса, изласку наших грађевинских фирми и извозу пољопривредних производа на тај део тржишта, каже народни посланик Драгомир Ј. Карић који је у том руском граду основаном пре више од хиљаду година боравио на позив градоначелника и митрополита

Народни посланик Драгомир Ј. Карић боравио је у Јарослављу на позив градоначелника Владимира Волкова и митрополита јарославског Пантелејмона, а са својим домаћинима је разговарао о братимљењу тог руског града и Новог Сада.

На ову идеју о зближавању два града, којој је кумовао Срђан Крсмановић, српски научник запослен у центру за иновације у Јарослављу, сагласност су већ дали Игор Мировић, прдседник Покрајинске владе, и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, а њена реализација би омогућила српским фирма значајан продор на тај део тржишта Русије, као и још чвршће повезивање две државе како у привредном и економском, тако и у свим осталим сегментима који јачају стратешку сарадњу коју с великим успехом спроводе председници Владимир Путин и Александар Вучић.

Јарославље има око 600.000 становника, налази се на реци Волги, а годишње га посети три милиона туриста. Основао га је Велики кнез Јарослав Мудри 1010. године на месту где је, према легенди, претходно убио огромног медведа. У њему се налази најстарије позориште у Русији и културно је један од најбогатијих градова превасходно по броју цркава и манастира. Када је царица Катарина 1701. године наредила да се уреди по најмодернијим урбанистичким решењима, град је добио такав изглед да из које год улице кренете ви ћете наићи право на неки верски објекат.

Драгомир Ј. Карић је присуствовао и служби коју су одржали заједно јарославски, рибињски и ростовски митрополити, а са њима као посебан гост и епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк, који је дочекан уз све почасти.

– Ово је град-историја. На сваком кораку ви можете да уживате у вековима старим предивним мансатирима и другим врхунским грађевинама које сведоче о богаству Јарославља. Братимљењем Јарославља и Новог Сада пружа се велика шанса за ширење бизниса, за интензивнији излазак наших грађевинских компанија у тај део Руске Федерације, за заједнички рад на пољу иновација, за трговину… То је прилика и за нашу пољопривреду да што више квалитетних производа пласира у Јарославску област којој је то потребно зарад великог прилива туриста – напомиње народни посланик Драгомир Ј. Карић, који је у Јарослављу боравио с члановима чувеног руског Фонда Светог Андреја Првозваног који с Карић фондацијом припрема за почетак новембра велики међународни форум „Светост материнства“, којем ће присуствовати око 500 делегата из шездесетак земаља и на којем ће бити представљена искуства у борби против беле куге.

Драгомир Ј. Карић се приликом посете Јарослављу састао и са групом депутата Руске думе и бизнисменима заинтересованим за улагања у послове са Србијом као и нашим људима који раде у том дивном граду на Волги. Народни посланик је присуствовао и догађају који се традиционално организује на отвореном и на ком млади руски песници јавно говоре своје стихове. Када су сазнали ко је у публици, организатори су замолили Драгомира Ј. Карића да се обрати учесницима. Он их је срдачно поздравио, а потом отпевао „Тамо далеко“. Чак и они који су само шетали парком застали су да чују дивну српску песму. Након последњег стиха проломио се громки аплауз, а било је и оних који су марамица брисали сузне очи.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име