Српска православна црква постала светионик православља у Латинској Америци / СПЦ остварује велику мисију

0
3022

Архимандрит др Евстатије Аздејковић са још пентаестак сабраће, који су углавном пореклом из Јужне и Централне Америке, уз благослов патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија и епископа Кирила обнавља и шири парохије од Аргентине и Бразила, преко Костарике, Панаме, Венецуле па до Карипских острва, а народни посланик Драгомир Ј. Карић најављује интензивнију помоћ Србије да наши исељеници и њихове породице добију српско држављанство

Тежња за неким бољим животом и бројни ратови вођени на Балкану примиравали су деценијима наш народ да се отисне далеко од отаџбине.

Срби су тражећи ухлебљење за себе и своје породице прелазили хиљаде километара насељавајући у тим својим путешествијима и широка пространства Латинске Америке. Данас они или њихови потомци живе расути од Аргентине, Бразила, Перуа, Чилеа, преко Венецуеле, Костарике, Панаме, Доминиканске Републике, па до Карипских острва.

Било је година када су неки желели да се врате али нису били пожељни, било је година када су неки желели да ступе на своје огњиште али им нису дали, било је тешких година живљења у расејању када им се чинило да су заборављени од свих… Решена да их окупи под своје скуте, Српска православна црква је пре осам година уз благослов патријарха Иринеја дозволила владики црногорско-приморском Амфилохију да оснује Епархију буеносајреску И јужноцентралноамеричку. Сада њоме управља епископ Кирил, а у остварењу племените мисије велике напоре улаже петнаестак свештеника, од којих су само петорица са простора бивше Југославије док су остали из Латинске Америке.

Огроман је био труд архимандрита др Евстатија Аздејковића, старешине Храма Светог Георгија у Каракасу, и оца Павла Пење, рођеног у Венецуели, да у тој земљи обнове две парохије. Тако се данас, њиховим залагањем, православни српски народ окупља како у Каракасу, тако и у Храму Светог Јована Крститеља у Маракају. Њих двојица су уз благослов митрополита Амфилохија и епископа Кирила започели рад на утемељењу парохија у Доминиканској Републици, Панами, Костарици и на остраву Свети Мартин на Карибима. Недавно је др Аздејковић успео да наше земљаке повеже са свешетником Костариканцем, који је дубоко проникао у православље.

– Проблем са којим се сусрећу наши људи је адмистрација, а с њом и тешкоће да добију држављанство Србије. Неки су у мешовитим браковима, па су за посету отаџбини њиховим супружницима и деци потребне визе, а у већини тих земаља Србија нема амбасаде – наводи др Аздејковић.

Он каже да је недавна посета министра спољних послова Ивице Дачића Доминиканској Републици веома значајна за српске исељенике и да је том приликом за почасног конзула постављена Ивана Гавриловић што је олакшало функционисање наше заједнице.

– Присуство министра Дачића на церомонији полагања заклетве новог председника Панаме и његови сусрети са Србима који живе тамо су такође од изузетне важаности, јер је о њима за сада углавном бринула Српска православна црква – истиче др Аздејковић.

Срби на тлу Латинске Америке хвале искрену посвећеност архимандрира др Евстатија Аздејковића да им олакша контакт с домовином и и учврсти у православној вери, а он истиче да велику помоћ има у раду Станка Трифуновића, почасног конзула у Костарици, и Зорана Милинковића који настоји да на острву Свети Мартин организује да др Аздејовић неколико пута годишње одржи службу, а буде тада и венчања и крштења. Драго Илић велики донатор је даривао СПЦ плац који вреди 300.000 долара и помаже градњи храма у Доминикани.

– Има наговештаја да ће у догледно време на острву залагањем наших људи да заблиста црква СПЦ. Ради се и на оснивању Православног духовног центра у Латинској Америци као и на томе да наши исељеници, нарочито они пристигли поткрај или непосредно по завршетку Другог светског рата добију држављанство Србије, како за себе тако и за своје породице. Морам да истакнем да нам велику помоћ у томе да наши људи, а са њима и наши зетови и снајке који пореклом из Латинске Америке, добију држављанство Србије пружају народни посланици Миланка Карић и Драгомир Ј. Карић, којима се од срца захваљујемо на несебичном ангажовању – поручује архимандарит др Евстатије Аздејковић.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић подржава подухвате др Аздејковића и свештенства СПЦ у Јужној и Централној Америци и поручује да Србија мисли на српске исељенике.

– Појавом архимандрита др Аздејковића, Српска православна црква је у Јужној и Централној Америци добила свог пастира какав је управо требао нашим људима на том великом пространству. Миланка и ја као народни посланици и уопште породица Карић се максимално трудимо да им добром логистиком помогнемо да остваре жељу која је жеља сваког Србина ма где – да добије српска документа. До сада смо успели да многима решимо те проблеме захваљући Министарству иностраних послава и Министарству спољних послова у Србији. За повезивање наших људи са отаџбином велико интересовање и подршку је исказао и председник Александар Вучић тако да могу да обадујем наше људе у иностранству да ће Србија, као мајка свих нас, несебично помагати да сви добију држављанство и да регулишу све што је неопходно за остваривање блиске везе са Србијом – нагласио је Драгомир Ј. Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име