Амбасадор Швајцарске Филип Ге поручио: Европа не би била Европа без Западног Балкана, нарочито без Србије!

0
2840

На пријему поводом Дана државности амбасадор истакао да две државе имају изузетне политичке односе и да су билатерална трговина и инвестиције у порасту, а да је једна од спона између Србије и Швајцарске српска дијаспора која броји око 200.000 људи.

У резиденцији Швајцарске у Београду обележен је Дан државности који се прославља у знак сећања на оснивање швајцарске конфедерације 1. августа 1291. године, настале из првобитног савеза три кантона.

Амбасадор Филип Ге је у свом говору нагласио да „Европа не би била Европа без Западног Балкана, нарочито без Србије“. Указао је на чињеницу да у Швајцарској српска дијаспора броји око 200.000 људи и да је „језик који смо звали српско-хрватски матерњи језик пет процента швајцарске популације што показује дубоке везе које наш народ има не само са Србијом него са целим регионом“.

– Осим дијаспоре постоје још најмање три ствари које повезују Швајцарску и Србију. Имамо изузетне политичке односе на највишем новоу са редовним министарским контактима. Друго, билетареална трговина и инвестиције су у порасту. Швајцарске компаније имају више од 10.000 запослених у Србији. Швајцарска је један од четири највећа донатора Србији. Ту је мање реч о новцу, а више о пријатељству и солидарности између наше две земље – нагласио је амбасадор Ге и додао да Србија и Швајцарска имају и два најбоља тенисера на свету Новака Ђоковића и Роџера Федерера подсетивши на историјски меч који су недавно одиграли у финалу Вимблодна.

Пријему су присуствовале бројне уважене званице, међу којима и народни посланик Драгомир Ј. Карић с колегама из Народне скупштине Србије.

– Дубоки су корени наше повезаности са Швајцарском. У Првом светском рату велику помоћ српској војсци дало је њихово медицинско особље. Имали смо њиховог познатог доктора Арчибалда Рајса, а не треба заборавити ни Милеву Ајнштајн која је дала допринос светској науци. И ово прелепо вече је још једна прилика да се освеже та пријатељска сећања и да схватимо да је на нама да не буде само 10.000 запослених радника од инвестиција из Швајцарске. Што се тиче финансијског потенцијална и технолигија може да буде и 100.000 запослених. Верујем да уз мудру политику нашег председника Александра Вучића, нас као народних посланика и Покрета Снага Србије – Богољуб Карић, можемо да остваримо много, много боље резултате – нагласио је је Драгомир Ј. Карић, који је члан Парламентарне групе пријатељства са Швајцарском и који с народном посланицом Миланком Карић из ПСС – БК чини све да допринесе доласку страних инвеститора и да помогне чврстом повезивању српске дијаспоре са отаџбином.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име