Mubarak bin Fahad el Tani poručio je da su Srbija i Katar dve bratske države (VIDEO)

0
2678

Dan državnosti Katara obeležen je u Beogradu, a ambasador Mubarak bin Fahad el Tani poručio je da su Srbija i Katar dve bratske države koje vezuju prijateljski odnosi i da Katar posebnu pažnju posvećuje jačanju bilateralne saradnje sa Srbijom.

Svečanosti povodom Nacionalnog dana Katara u hotelu Hajat prisustvovali su, pred ostalih, odbornik u Skupštini grada Beograda Simon D. Karić, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, predstavnici diplomatskog kora, političkog i javnog života.

Dan državnosti Katara obeležava se 18. decembra, pošto je tog dana 1878. godine šeik Jašim bin Muhamed el Tani poveo državu ka jedinstvu.

Ambasador je istakao da Katar pozdravlja napore Vlade Srbije u postizanju napretka, ekonomskog razvoja i obezbeđivanja stabilnog života svog naroda, kao i u jačanju kredibiliteta Srbije u međunarodnoj zajednici primenjujući, kako kaže, politiku umerenosti u suočavanju sa svim regionalnim i međunarodnim izazovima.

„Katar posebnu pažnju posvećuje jačanju bilateralne saradnje sa Srbijom kroz parafiranje postignutih sporazuma i inteziviranje razmene poseta visokih zvaničnika dveju zemalja“, naveo je El Tani i naglasio da su Srbija i Katar dve bratske države koje vezuju prijateljski odnosi.

„Srbiji, kao i svim bratskim i prijateljskim narodima, želim napredak i prosperitet“, poručio je ambasador.

Prema njegovim rečima, Katar je u proteklih godinu dana politikom uzdržanosti i umerenosti ojačao svoju ekonomiju i učvrstio odnose sa saveznicima.
Ambasador je naveo da je prošlo više od godinu dana od kada su pojedine susedne zemlje, kako kaže, nepravedno uvele blokadu Kataru sa ciljem urušavanja ekonomije i pozicije te države u svetu i podrivanja njenog suvereniteta.

„Uprkos tome Katar je uspeo da prevaziđe posledice blokade, da ojača svoju ekonomiju i poveća svoju nezavisnost zahvaljujući jedinstvu naroda i mudrosti rukovodstva, koje je primenilo politiku uzdržanosti i umerenosti, pozivajući zemlje koje su uvele blokadu na dijalog bez preduslova“, rekao je El Tani.

Ambasador je istakao da je Katar učvrstio odnose sa svojim saveznicima i razvio veze sa većinom zemalja sveta.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime