Међународни фестивал ракије у Ужицу „Жестивал“ (ВИДЕО)

0
2328

Међународни Сајам ракије, трећи по реду, назван „Жестивал“ одржан је данас у Ужицу, на Тргу партизана, под геслом „Ракија служи за уживање, не за опијање“.

Манифестацију су посетили амбасадор Русије Александар Чепурин са породицом, који је дочекан громогласним аплаузом, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, генерални секретар председника Србије Александра Вучића, Никола Селаковић, као и заменик амбасадора Белорусије у Србији, Михаил Викторович Кажура.

„Жестивал“ је посетио и Драгомир Ј. Карић, народни посланик и заменик председника Покрета СНАГА СРБИЈЕ Богољуб Карић, са делегацијом ПСС-БК. Драгомира Карића дочекало је педесетак присталица у препознатљивим мајицама ПСС-БК. Присутни су били и градоначелник Тихомир Петковић, заменик градоначелника Немања Нешић, начелник златиборског округа Димитрије Пауновић, председник општине Ариље Зоран Тодоровић, председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић.

Амбасадор Русије Александар Чепурин изузетно је задовољан оним што је видео и изразио је одушевљење производима које је пробао, нарочито из златиборског округа и најавио је да ће се потрудити да доведе купце из Русије како би помогао домаћим произвођачима да пласирају српске производе на руском тржишту.

За госте је организован пригодан културно-уметнички програм, шетња и обилазак штандова.

„Данас промовишемо производ кога нема надалеко у свету и који је велика привредна шанса ужичког краја. Овде смо и да се подсетимо на Тому Наумовића, ужичког угоститеља који је 1892. на сајму у Бриселу освојио златну медаљу за ужичку клековачу, што је доказ да се код нас увек пекла добра ракија и да су је ценили у иностранству. У многим земљама ужичка ракија скупља је од вискија и коњака”, рекао је Бранислав Митровић, председник организационог одбора „Жестивала“.

Ракије разноврсног порекла излагали су данас дестилерије и самостални произвођачи из свих општина Златиборског округа, Крагујевца, Горњег Милановца, Зубиног Потока, Вирпазара, Пљеваља, Приједора, Угљевика, Рудок, Чачка… Први пут у Ужицу су излагали и произвођачи из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, као и других околних земаља, Македоније, Албаније…

Ова привредно туристичка манифестација има циљ има очување традиције, промоцију и пласман аутентичних производа овог краја. Произвођачи воћних ракија оцењивани су у две категорије – предузећа и предузетници и индивидуална газдинства. Производе оцењује стручни жири у коме су највећи стручњаци у овој области са Пољопривредног факултета у Београду и Института за воћарство из Чачка.

У оквиру кулутурно-уметничког дела програма биће одржано „Боемско вече“ и концерт групе „Легенде“.

Међу онима који су излагали своје производе могло се чути уз здравицу: „Ко те пио, увек здрав био“, да ракија „чисти крв, бистри ум и јача карактер“, као и да је „Ракија вага на којој се мере људи“.

Драгомир Ј. Карић, током посете Међународном Сајму ракије истакао је да су овакве манифестације прилика да се домаћи произвођачи једног од највећих и најпрепознатљивијих брендова Србије представе на једном месту.

„И наш председник Александар Вучић рекао је да жели Србију међу шљивама. Ова манифестација управо промовише шљиву као домаћи производ и треба да подстичемо људе на њену производњу, као и да извозе домаће производе и тако ћемо Србију представити у најлепшем светлу. У светлу вредних људи који цене оно што имају. Овакви догађаји привлаче госте из целе земље, али и иностранства. Част је бити овде и разговарати са овим вредним људима, домаћим прозвођачима, који могу да стану раме уз раме са светским брендовима. Лепо је видети и привреднике из окружења у срцу Србије“, нагласио је Драгомир Ј. Карић.

„Жестивал“ је пратила и изложба пољопривредне механизације, бурића, казана и остале апаратуре за справљање и чување ракије. Поред ракије излагало се и слатко, мед, џем, чајеви, мелеми.

Чувени пекар Драган Лазић Шуљага изнео је три комплет лепиње, свака пречника један метар и тешка пет килограма. Следеће године, кажу организатори, мајстор Шуљага ће испећи још већу лепињу, а на „Жестивал“ ће бити позвани Гинисови емисари да евидентирају рекорд.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име